5.5.2024. 16:05
0
Dodik: Heroji Izraela i žrtve holokausta ne smiju biti zaboravljeni
FOTO: n1
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izrazio je danas svoje duboko poštovanje prema nevinim žrtvama Holokausta i herojima Izraela, ističući da njihova sjećanja nikada ne smiju biti izgubljena, posebno u svjetlu obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust.

U svojoj poruci upućenoj Benjaminu Netanjahuu, izraelskom premijeru, i Isaku Hercogu, predsjedniku Izraela, Dodik je izrazio iskreno saučešće, poštovanje i saosjećanje.

“Kada sam imao priliku da posjetim Planinu sjećanja i Memorijalni centar mučenika i heroja Holokausta, osjetio sam svetu energiju koja prožima svakoga bez obzira na porijeklo. Jer biti u blizini mjesta neizmjerne tuge, vječnog vapaja, bola koji seže do nebesa, zahtijeva snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i djece. Na površinu ispliva milion pitanja “zašto” i svako je bez odgovora. Posjetio sam i Aušvic”, objavio je Dodik na društvenoj mreži X.

Dodik je naglasio da je Holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope, koja se mora zauvijek pamtiti s poštovanjem, ali i kao upozorenje protiv ponovnog buđenja zla bilo gdje u svijetu.

“Samo tako će nam sjećanje biti potpuno, a naša borba smislen i plemenit cilj. Nažalost, vidimo odraze svojih patnji kroz patnje vašeg naroda, u mnogim aspektima i na mnogo nivoa. U fizičkim i emocionalnim stradanjima praćenim genocidom nad skoro dva miliona Srba u 20. vijeku i skoro 30.000 u građanskom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine”, rekao je Dodik.

“Pozivam vas da prisustvujete komemoraciji koja će biti održana 12. maja 2024. godine u Donjoj Gradini. Tog dana Republika Srpska će na komemoraciji odati počast dušama zajedničkog stradanja i pogubljenja 700.000 Srba, ali i Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac”, dodao je Dodik.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.