3.5.2024. 19:09
0
Zagreb: Bivšem pomoćniku ministra određen jednomjesečni pritvor
Zagrebački sud odredio je jednomjesečni pritvor bivšem pomoćniku hrvatskog ministra kulture Davoru Trupkoviću, koji je uhapšen juče zbog korupcije po zahtjevu Kancelarije evropskog javnog tužioca.

Bivši dekan i profesor na Geodetskom fakultetu u Zagrebu Almin Đapo i Boško Pribičević, osumnjičeni da su Trupkoviću dali mito od 39.000 eura u vezi sa poslom procjene štete na objektima kulture oštećenim u zemljotresu 2020. godine, pušteni su uz mjere zabrane približavanja i komuniciranja sa svjedocima.

Trupkoviću je određen istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prenosi HRT.

"Sud je utvrdio postojanje osnovane sumnje u odnosu na svu trojicu okrivljenika", rekao je delegirani evropski tužilac Vjekoslav Tolnaj.

Oni su uhapšeni juče u okviru istrage na Geodetskom fakultetu zbog preplaćivanja radova pri procjeni štete nakon zemljotresa i ispitani su u Kancelariji evropskog javnog tužioca, gdje su iznijeli svoju odbranu.

Evropski tužioci sumnjiče Trupkovića da je, kao šef tima za pregled i identifikaciju oštećenih zgrada, primio mito od 39.000 eura i pametni sat kako bi angažovao Geodetski fakultet na poslovima popisa i procjene štete na nepokretnim kulturnim dobrima, što je uključivalo i trodimenzionalno dokumentovanje oštećenja.

On je kao funkcioner u Ministarstvu kulture i medija znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljeni kadar ni opreme za obavljanje takvih poslova i da bi za to morao da angažuje jedno trgovačko društvo, prenose hrvatski mediji.

Ministarstvo kulture i medija Hrvatske isplatilo je Geodetskom fakultetu više od 2,5 miliona eura, a iznos od oko 800.000 eura knjižen je na teret Fonda solidarnosti EU.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenaduvanih cijena nanesena šteta budžetu Hrvatske od preko milion eura, a zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimaka, te poslove su morale ponovno obavljati druge kompanije, što je dovelo do dodatnih troškova.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.