16.5.2024. 8:46
0
Bankrotirala čuvena modna marka koja je popularna i u BiH: Bez posla ostaje 1.500 ljudi
FOTO: ilustracija
Čuveni maloprodajni modni lanac Esprit će ove srijede podnijeti zahtjev za stečaj u samoupravnom okružnom sudu u Dizeldorfu, prenosi magazin “Tektil Virtschaft”.

Pogođeno je još šest podružnica i 1.500 zaposlenih, javlja Bild.

Kompanija je saopštila: „Cilj je restrukturiranje Espritovog evropskog poslovanja, kojim se uglavnom upravlja iz Njemačke, i repozicioniranje za budućnost.”

Mod-Riz je rekao da su već vođeni razgovori sa zainteresovanim finansijskim investitorom, prenosi Blic.

Bankrot nije iznenađenje. Kompanija, sa sjedištem u Ratingenu kod Diseldorfa, godinama je u krizi. Esprit je već prošao kroz stečajni postupak zaštitnog štita 2020. Prilikom tog stečaja je otpušteno oko trećine radne snage. Zatvoreno je 100 filijala.

Sve mjere štednje i zatvaranje filijala nisu pomogle. Prema najavi, prethodni generalni direktor Man Ji Jip će napustiti kompaniju.

Sada ih preuzima tim koji predvode advokati za nesolventnost Kristijan Gerlof i Kristijan Štofler. Modna industrija nije nova za Gerlofa. Već je pazio na Eskadu, Džerija Vebera, Adlera i Halhubera.

Nedavno je Gerlof prodao sportski lanac Tennis-Point kao stečajni upravnik.

– Esprit je globalno poznat mejnstrim modni brend, ali već neko vrijeme pati od pada prodaje, u kombinaciji sa brojnim restrukturiranjem i promjenama u menadžmentu – rekao je Gerlof.

Esprit je aktivan u oko 40 zemalja širom svijeta i ima sjedište u Ratingenu i Hong Kongu. Njemačka je najvažnije tržište za Esprit, 57 od 124 evropske filijale je u Njemačkoj.

Ovo nije prvo tržište na kom modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vijest u švajcarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu, a potom i u Belgiji.

Prezaduženost podružnice švajcarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona franaka na kraju 2023.

Esprit odjeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odjeće različitih brendova, saopštila je modna grupa tada.

Njemačka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.