23.11.2016. 14:04
7
Da li ćemo biti svjedoci novih štrajkova u GRAS-u: Ni građane nije briga što moje dijete jutros nije imalo para za užinu u školi
U kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS jučer je održan vanredni sastanak zbog problema koji su se nagomilali u ovom preduzeću. Radničke tužbe su glavni problema u ovom preduzeću.

Podsjećanja radi, radnici ove firme traže isplatu 60 miliona maraka duga. Prije sastanka iz Sindikata su poručili da razmišljaju o mogućem gašenju ovog gradskog prevoznika, ako se ne nađu određena rješenja za ove probleme. Amir Muminović potpredsjednik Sindikata komunalne privrede  otkrio je za Source portal kakvi su to zaključci doneseni na jučerašnjem sastanku.

"Treba promjeniti tarifni sistem, korigovati subvencije, odnosno moraju se uspostaviti mjere kako bi GRAS konačno počeo funkcionisati u normalnoj atmosferi. Tek nakon toga treba razgovarati sa radnicima o prolongiranju isplate dugovanja. Sindikat je uvijek bio otvoren za razgovor i sve mjere koje će dovesti od opstanka i stabilnosti firme, tu nikad nije bilo nejasnoća, ali problem je što se ostale mjere ne sprovode", izjavio je Muminović.

Kada je riječ o cijenama karata iz Sindikata poručuju da imaju svoj stav.

"Što pravedniji tarifni sistem je rješenje da i karte budu čak i jeftinije. Svakako za to prvo treba napraviti naplatne rampe na trolejbuskim i tramvajskim stajalištima, uvesti strožije zakonske mjere protiv putnika koji nemaju karte. Čvrsto smo ubjeđeni da bi sve bolje funkcionisalo i ne bi se doveli u situaciju da firma koja dnevno prevozi 250 000 putnika propada", riječi su Muminovića.

Ipak prema saznanjima, većina građana Kantona Sarajevo smatra da cijena karta nije srazmjerna kvalitetu usluge prevoza koji im se nudi, drugim riječima previsoka je za standard u BiH.

"Mi bi najsretniji bili kada bi se svi đaba vozili, to vam govorim sa aspekta uposlenika Grasa. Ipak, i mi smo građani ovog kantona, mi nemamo redovne plate. Slažemo se da ne radimo adekvatnim uslovima i na to smo ukazivali od 2006. godine, kada smo govorili da će Gras doći u situaciju u kakvoj se sada nalazi, međutim bili smo osuđivani i od medija i od građana i od vlada, ali bili smo upravu. Sada da li je nekome cilj da se ovo preduzeće ugasi, mi to ne znamo, kao što nije naša stvar da li je karta u gradskom prevozu skupa ili ne", rekao je Miminović.

Svako se za svoja prava bori na različite načine, tako su se radnici Grasa za svoja prava u prošlosti borili kroz različite štrajkove, a neki od njih su se ogledali i potpunim obustavama gradskog saobraćaja, kada je riječ o uslugama Grasa. Naravno, tada su najviše ispaštali obični građani. Pitanje je kakve će biti reakcije radnika ako se ne ispoštuju određene mjere o kojima se jučer razgovaralo, a  koje bi se trebale sprovesti u skorije vrijeme. Da li bi građani grada Sarajeva u tom slučaju opet mogli biti svjedoci novih štrajkova radnika Grasa, Muminović je odgovorio.

"Ja ne znam da li se građani pitaju, da li ja ispaštam što nemam platu, što se od 2009. godine nisam mogao liječiti, što mi se nije moglo uplatiti penziono i sve ostalo. To su stvari na koje obični građani ne gledaju. Građani kucaju na pogrešna vrata, oni se moraju obratiti Vladi  Kantona Sarajevo koja je vlasnik ove firme sa zahtjevom da im Vlada obezbjedi kvalitetan prevoz. Ponavljam i ja sam građanin ovog grada i nikoga nije briga što moje dijete jutros nije imalo za užinu u školi. To je dokaz da i mi ispaštamo. A građani ako nisu zadovljni cijenama, imaju Centrotrans u kome ne važi nijedna mjesečna karta osim para", rekao je za kraj Amir Muminović.


Novinar: Admir Oručević


7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.