13.12.2016. 16:31
1
Cristiano Ronaldo: Moje tijelo se poslije utakmica ne oporavlja više kao prije
Cristiano Ronaldo osvojio je po četvrti put Zlatnu Loptu ili kako je francuzi zovu Ballon d’Or, koju dodjeljuje francuski magazin France Football.

Ova nagrada se dodjeljuje od sredine 1950-tih godina. Nagradu je osmislio Gabriel Hanot, pobjednika su određivali nogometni novinari, sve do 1995. mogli su se birati samo Europljani, a od tada izbor je ograničen na sve nogometaše koji nastupaju u evropskim klubovima. Recimo, iduće godine Zlatnu loptu je uzeo Liberijac George Weah...

Kada je riječ o ovogodišnjoj dodjeli, Portugalac iza sebe ima sjajnu sezonu. Sa Real Madridom osvojio je najprestižnije klupsko takmičenje Ligu prvaka, a samo nekoliko sedmica poslije na iznenađenje mnogih ljubitelja fudbala sa Portugalom se uspio okititi i titulom prvaka Evrope na Evropskom prvenstvu održanom u Francuskoj. Na osnovu ovoga dileme oko izbora najboljeg nije bilo, tako da je četvrti put Ballon d'Or završila u Cristianovim privatnim vitrinama.

Kada je riječ o Ronaldovoj statistici i ona je zaista fascinantna. U 55 nastupa za Real Madrid i reprezentaciju Portugala postigao je 51 pogodak. U 12 nastupa u Ligi Prvaka za Real Madrid 16 puta tresao je mrežu protivnika, pa iako njegov nastup u finalu ovog takmičenja protiv gradskog rivala Atletica nije bio na nivou na kakvom smo ga navikli vidjeti, moramo reći da je Cristiano opet bio jedan od najzaslužnijih za 11-tu titulu prvaka Evrope Kraljevskog kluba.

Iza sebe je ovaj put ostavio svoj najvećeg rivala Lionela Messija. Nekada je ova nagrada bila veliki hit, jer se znalo da je konkurencija za Zlatnu loptu nevjerovatna. Međutim u posljednjih desetak godina rivalstvo između Cristiana Ronalda i Lionela Messija "prisvojilo" je prestižnu nagradu za najboljeg  nogometaša, koja je sigurno san svakog profesionalnog igrača.

2007. godina je ostala je upamćena kada je neki drugi igrač osim njih dvojice proglašen najboljim. Bio je to Brazilac Kaka. S druge strane statistika ne laže, Messi i Ronaldo svojim igrama zaista su obilježili proteklu deceniju u nogometu.

Važno je napomenuti da je Ballon d' Or od 2010. godine objedinjen sa sa nagradom koju FIFA dodjeljuje najboljem igraču u poretekloj sezoni. Ove godine iz FIFE su odlučili ponovo razdvojiti nagrade, tako da će FIFA najboljeg po svojim kriterijima nagraditi u januaru mjesecu naredne godine.

Možda upravo iz ovog razloga niko od igrača koji su ušli uži izbor, nije "ispoštovao" ovu ceremoniju svojim dolaskom na istu. Pa je tako Cristiano za svoju nagradu "saznao" u Japanu, gdje se sa Realom priprema za Svjetsko Klupsko prvenstvo.

Ipak Ronaldo se putem društvenih mreža oglasio:

"Zaista ni u najljepšim snovima nisam mogao zamisliti da ću ovu nagradu osvojiti čak četiri puta. Veliku zahvalnost dugujem mojim saigračima iz Reala i Portugala, bez njih ovo ne bi bilo moguće", rekao je Cristiano nakon dobijene nagrade

Kako je ranije navedeno Ronaldo bi na utakmicama Svjetskog klupskog prvenstva trebao nastupiti sa zlatnim pramenovima na kosi, a na njegovim nogama bit će nove kopačke koje je Nike pripremio za svog ljubimca kako bi na adekvatan način obilježio dobijenu nagradu.

Inače, kroz cijelu karijeru Portugalac je pokazivao veliku profesinalnost. Zahvaljujući velikom trudu postigao je sve. U februaru Ronaldo puni 32 godine. Igrač njegovih fizičkih sposobnosti nije prije bio viđen na fudbalskim terenima, ali vrijeme prolazi, pa je tako i Ronaldo svjestan da njegovo tijelo više ne podnosi napor kao prije. Izjavio je da namjerava igrati do 40 godine, ali da ako želi to postići mora uvesti neke promjene kada je riječ o njegovim nastupima.

“Osjetim kako se moje tijelo ne opravlja tako brzo kao prije nakon utakmica. Dvije utakmice tokom jedne sedmice predstavljaju veliki napor za igrača, sigurno je da ću neke utakmice u budućnosti morati propustiti, kako bi bio što spremniji za bitnije mečeve. U životu sve ima svoj početak i kraj ista stvar je i sa fudbalom, izjavio je Ronaldo.

Cristiano Ronaldo sa dosta uspjeha prije Real Madrida nosio je dres Manchester Uniteda. O kakvom se igraču radi, dovoljno govore komentar jednog od najboljih igrača Uniteda Goerga Besta dok je Ronaldo bio u redovima "Crvenih Vragova".

“Često ljudi govore: 'Ovo je novi George Best.' Ovo je prvi put da je to kompliment meni”, izjavio je svojevremeno Best.

Kada je riječ o rivalstvu Ronalda i Messija, nema tu puno pametovanja, riječ je o najboljim nogometašima na svijetu, ali oduvijek su se vodile polemike ko je bolji. Svi se to pitaju, novinari, saigrači, treneri i gledatelji. Svi, osim Cristiana Ronalda i Lea Messija .

“Ma tu nema rivalstva.  Ali stvaraju ga mediji, koji žele da se sukobimo, a ja se nikad u životu nisam posvađao s Cristianom”, rekao je Messi.

Ronaldo se donekle složio sa Messijevom izjavom, izjavivši da ne možete uspoređivati Ferrari i Porsche, jer su to različiti automobili.

Možda ćemo u narednim godinama vidjeti i neke druge igrače kako osvajaju nagrade za najbolje nogometaše. Veliki broj je imena koja se izdvajaju, ali jedno je sigurno, rivalstvo koje trenutno imaju Ronaldo i Messi teško će se ponoviti.

 

 

Novinar: Admir Oručević

 

 

 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.