20.12.2016. 16:42
0
Oči u oči sa ubicom: Prošlo je nekoliko sekundi prije nego sam shvatio šta se zapravo dogodilo, čovjek je umro preda mnom
Tenzije između Rusije i Turske su ponovo pojačane, iako to nije iznenađujuće kada se posmatraju u istorijskom kontekstu.

Iz Rusije i  Turske naglasili su da je napad na ruskog ambasadora Andrei Karlova pokušaj da se naruše dobri odnosi između ove dvije zemlje.

U oktobru ove godine Erdogan je bio u posjeti Moskvi i nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, zaključeno je da su ove dvije zemlje ponovo uspostavile dobru konekciju. Ta posjeta se desila odmah nakon pokušaja vojnog udara koji je zadesio Tursku. Jedna od prvih koja je pružila ruku pomoći bila je upravo Rusija. 

Iza atentata na ruskog ambasadora prema teoriji koju su prenijeli neki od ruskih zvaničnika ne stoji ISIS ili kurdski pobunjenici, nego inostrane tajne službe pojedinih članica NATO pakta.

"Uvijek će se odgovornost tražiti u nekom drugom i to ništa nije neuobičajeno. Sigurno da je Rusija saveznik Turske i kroz vijekove postoje prijateljski odnosi između ove dvije države. Možda je ovo bio atak na postojeći režim u Turskoj, pogotovo nakon vojnog udara koji se desio prije par mjeseci. Ostalo je mnogo nezadovoljnih nakon tog događaja. Ipak, teško je prognozirati zbog čega se desio atentat, jer prisutno je mnogo motiva", izjavio je za Source politički analitičar Vehid Šehić .

Biografija atentatora je svima poznata, pa su male šanse de se naruše trenutno dobri odnosi Rusije i Turske smatra Šehić.

"Rusija i Turska su sada na jednom zajedničkom političkom zadatku koji podrazumjeva prekid sukoba u Siriji. Mogu reći da situacija nije ni približno toliko napeta kao kad je prošle godine Turska srušila ruski avion . Ovo je nešto neželjeno što se desilo, ali ipak ne u toj mjeri da se ugroze dobri odnosi ove dvije zemlje", izjavio je Šehić.

Neželjen događaj potresao je sve stanovnike Turske. Jedan od onih koji je bio na licu mjesta, odnosno na izložbi na kojoj se desio atentat je fotograf Burhan Ozbiliki. Ozbiliki je prepričao jezivo iskustvo. On je, inače, prvi koji je svijet izvijestio o atentatu, a ubrzo zatim svijet su obišle i njegove fotografije.

"Kada sam došao u galeriju, govori su već bili započeli. Nakon što je sa svojim obraćanjem krenuo ruski ambasador Andrej Karlov, približio sam mu se kako bih ga fotografisao. Mislio sam da će nam fotografije dobro doći za pokrivanje vijesti o tursko-ruskim odnosima. Ambasador je govorio smireno, ali i s ljubavlju o svojoj domovini. Povremeno bi zastao kako bi prevodiocu dao da prenese njegove riječi na turskom jeziku. Baš je miran i skroman, pomislio sam u tom trenutku. Zatim je krenula pucnjava, a među zvanicima je nastala panika. Ambasadorovo tijelo je ležalo na podu, samo nekoliko metara od mene" riječi su Ozbilikia.



"Nisam vidio krv oko njega, pomislio sam mora da je bio pogođen u leđa. Prošlo je nekoliko sekundi prije nego sam shvatio što se zapravo dogodilo, čovjek je umro preda mnom, život je nestao pred mojim očima. Pomakao sam se unazad dok je napadač mahao pištoljem prema ljudima koji su pobjegli na desnu stranu prostorije. Vjerovatno je bio bijesan zbog ruskog bombardovanja Alepa koje je kao cilj imalo istjrerivanje pobunjenika iz grada", izjavio je Ozbiliki.

U tom trenutku koji je trajao cijelu vječnost za sve prisutne na izložbi, Ozbiliki  se sjetio prijatelja koji su fotografisali u ratnim zonama tokom godina,  i  tek tada bio je svjestan kakve traume su oni doživljavali u svom poslu. 


"Dok su mi misli strujale glavom, vidio sam da je muškarac jako živčan, ali da se na neki čudan način uspijevao kontrolisati. Svima je vikao da ostanu gdje jesu. Onda su došle snage bezbjednosti i svima naredile da napuste prostoriju što smo svi učinili", ispričao je svoje traumatično iskustvo ovaj hrabri fotograf.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.