27.12.2016. 13:16
4
Utrka u naoružanju između Srbije i Hrvatske, gdje je tu BiH?!
Vojna industrija BiH postigla je još jedan veliki uspjeh. Naime, objelodanjeno je kako je proizvedena prva bh. haubica. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara, a kako su izjavili iz fabrike "Bratstvo" iz Novog Travnika koja je i proizvođač ovog artiljerijskog oružja, razvoj haubice trajao je godinama.
S druge strane vojna industrija naše zemlje ovakvim potezima pokazuje da je riječ o veoma kvalitetnom segmentu  bosanskohercegovačkog društva. Tokom i nakon ratnih dešavanja u BiH došlo je do njenog urušavanja, međutim u proteklih nekoliko godina ona bilježi konstantan rast i pored proizvodnje električne energije predstavlja najuspješniju granu privrede.

"Svjedoci smo da se vojna industrija BiH itekako oporavlja. U prvom redu njeni određeni dijelovi napravili su značajan iskorak prema naprijed. Novi Travnik je samo jedan od takvih primjera. Ona je jedna od rijetkih industrija koja ima veliko povećanje izvoza iz godine u godinu", izjavio je za Source Denis Hadžović sekretar Centra za sigurnosne studije BiH.
 

Povezana slika
Denis Hadžović

Ono što bi možda mogao predstavljati problem je smjena generacija, koja će dovesti do nedostatka iskusnih kadrova na ovom polju. Hadžović i pored toga smatra da su i mladi ljudi spremni do kraja završiti određeni posao.

"Mašinski fakulteti kod nas su poprilično kvalitetni i iskusniji profesori uspješno prenose svoje znanje na mlade, nažalost moramo konstatovati da nemamo toliko kvalitetne osobe sa stručnom spremom, kao što je to bio slučaj u prošlim vremenima kada se više ulagalo u mlade nade. Ipak se nadam da će kompanije koje bilježe rast osigurati ulaganja i u ovaj dio radne snage, kako bi u budućnosti bilježili još bolje rezultate", ističe Hadžović.


Za razvoj vojne industrije bitne su i strane investicije, a kako se bude širilo tržište za očekivati je i povećanje interesovanja stranih investitora.

"Razvoj situacije u tom smjeru će nam osigurati samo dobra politička stabilnost, ekonomska uređenost, a posebno poslovno uređenje koje je do sada stranim investitorima slalo uglavnom pogrešnu sliku. Kada se promjene stvari po tom pitanju i strani investitori će nas gledati kao održivu i stabilnu zemlju za svoja ulaganja" riječi su Hadžovića.

Sa razvijenom vojnom industrijom, našoj zemlji će u mnogome biti olakšana integracija u Europsku uniju, nakon čega bi se za BiH otvorile nove ekonomske i sigurnosne mogućnosti. Posljednjih godinu dana pojačanim intezitetom Srbija i Hrvatska opremaju svoje oružane snage. Srbima u tome pomažu Rusi, dok su Amerikanci naklonjeni prema Hrvatima. Ima li mjesta u tom "utrkivanju" i za BiH.

"I jedni i drugi traže svoju bolju poziciju kroz dopunjavanje svog vojnog arsenala. BiH bi također određenim projekcijama budžeta u narednih deset godina trebala postići kvalitetne rezultate na tom planu. Trenutno svjedočimo jednoj utrci između Srbije i Hrvatske koja ne šalje nimalo lijepu poruku. Svako nagomilavanje naoružanja predstavlja paniku među ljudima s obzirom da još uvijek postoji mnogo neriješenih političkih problema između zemlja u regionu", zaključuje Denis Hadžović generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.



Novinar: Admir Oručević
 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.