29.12.2016. 13:56
0
Utjecaj okoline može biti mač sa dvije oštrice: Roditelji sve manje razgovaraju sa svojom djecom
Da li je teže biti roditelj danas ili je to bio slučaj u nekim ranijim vremenima. U čemu je razlika? Ako bi se govorilo o nekim suštinskim razlikama, tu nema mnogo promjena, ali kada je riječ o praktičnom smislu tu bi se mogle primjetiti određene razlike.

Svaki roditelj se trudi da na što bolji način odgajasvoje dijete, bez obzira na sistem u kojem živimo, način na koji živimo kao i kriterije koje sebi postavljamo. I opet koliko su roditelji uspješni u tome?

"Svako vrijeme ima svoje karakteristike kada je u pitanju odgoj djece. Roditelj treba provesti dovoljno vremena sa djetetom. Nekada je uodgoju djece najviše je značila živa riječ, što danas nije slučaj zahvaljujući razvoju naprednih tehnologija. Roditelji sve manje razgovaraju sa svojom djecom. Jedan od razloga je tempo života i stalna borba da se preživi, a drugi je što djeca prate napredne tehnologije i kroz njih prihvataju neke stvari koje možda i nisu najbolje za njihov odgoj", otkrila nam je A.O koja ima dvoje djece.

Slikovni rezultat za tehnologije i djeca

Naša sagovornica koja ima odrasle sina i kćerku, smatra da briga oko djece nikada ne prestaje, bez obzira na njihove godine.

"Ja sam se brinula i kada su bili mali, a i danas kada su odrasli. Oni su vaspitani, školovani, pa i rješavaju svoju egzistenciju, ali ja i danas stalno mislim da mogu da ih usmjerim na nešto bolje. Tako da ta briga nikada ne prestaje", otkriva nam A.O.

Edina Velić iz Sarajeva majka je također dvoje djece. Mišljenja je da se procentualno gledano 80% odgoja nosi iz kuće, a tek nekih 20% je utjecaj okoline u kojoj živimo.

"Osnovno što uvijek  tražim  od djece je iskrenost, istina i samo istina, zdravo odrastanje, neizdvajanje iz sredine u materijalnom smislu i učenje u skladu sa njihovim mogućnostima. Uticaj škole je naravno prisutan ali, za mene, školama bih dala prioritet više u obrazovnom nego u vaspitnom smislu", govori Edina.

Od rođenja pa do odrasle osobe postoje različite brige i strahovi roditelja za njihovu djecu, ali mnogi će se složiti da je razdoblje puberteta veliki izazov za svakog roditelja.

"Promuklost usljed promjene glasa, bolovi u grudima, leđima, bubuljice, glavobolje, vrtoglavice, sve su to problemi zbog kojih sam sa djecom završavala kod pedijatara, pa nekad i drugih specijalista, da bi se na kraju ispostavilo da je sve u redu i da su za sve „krive“ godine. Promjene raspoloženja, zatvaranje u sebe, lošije ocjene u školi, sve su to brige za roditelja i period kada se mora više posvetiti djeci bez obzira na svoje poslovne obaveze", otkriva nam Edina.

Povezana slika

Mišljenje okoline je veoma bitno kada je riječ o odgoju djece, iako nekada može biti i mač sa dvije oštrice.

"Jako sam otvorena kada razgovaram o svojoj djeci, o njihovim lošim i dobrim stranama. Očekujem da se i moji prijatelji tako ponašaju. Ono što je bitno u toj priči je iskrenost i dobra namjera. Samo tako se može doći do pozitivne ideje i rješenja. Nečija priča će te potaknuti da skontaš kako da rješiš eventualni problem u odgoju djece. Iskrenost mojih prijatelja ukoliko procijenim da je sa dobrom namjerom mi je jako bitna", izjavila je za kraj Edina.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.