20.1.2017. 14:21
8
Abdulah Skaka: Sve su to špekulacije
Novi gradonačelnik grada Sarajeva bit će Abdulah Skaka. On će na ovoj poziciji zamijeniti dosadašnjeg gradonačelnika Ivu Komšića. Skaka je još početkom Decembra imao najveće šanse da dođe do ovog mjesta, koje mu je na kraju omogućila koalicija SDA i SBB. U proteklom periodu on je obavljao funkciju zamjenika gradonačelnika.

Da bi se izabrao gradonačelnik potrebno je najmanje 15 glasova vijećnika. Koalicija SDA i SBB ima ih 11. Međutim, već je potvrđeno da će za Skaku glasati još 4  vijećnika koji su već stavili potpise na njegovo ime. Njihova imena bit će naknadno objavljena.

Najozbiljnij protukandodati  za gradonačelničku poziciju bili su Dževad Bećirević i režiser Nenad Dizdarević, koji kako se ispostavilo nemaju nikakve šanse, jer nemaju dovoljno glasova u Gradskom vijeću.

Glavna bitka ipak vodila se između Skake i Dizdarevića, koji je nedavno u medijima izjavljivao kako je rado prihvatio kandidaturu za gradonačelnika, iako iza njega ne stoji nijedna stranka. Izgleda da je to na kraju i presudilo.

Ko je Abdulah Skaka? On potiće iz jedne od najstarijih porodica u gradu Sarajevu koja je poznata po očuvanju višestruke bošnjačke tradicije , obrezivanju (sunećenju).

S druge strane, prije otprilike 350 godina predak budućeg gradonačelnika došao je u Sarajevo i u ulici  Barvadžiluk otvorio brijačnicu, koja je i dan danas na istom mjestu. Ona se također svrstava u tradicionalne običaje porodice Skaka.

Kako je njegov otac Uzeir ipak odlučio da se samo bavi obrezivanjem, tako je i Abdulah svoje školovanje u početku usmjerio u tom pravcu, smatravši da su upravo zanati očuvali bh. tradiciju. Danas se igrom prilika Abdulah našao u prilici da bude gradonačelnik grada Sarajeva.

Za Source portal Skaka je kratko rekao da se još nije donesena nijedna zvanična odluka, kada je riječ o njegovom imenovanju.

Mislim da su mediji malo poranili oko svega, sve su to špekulacije, više toga ćemo znati nakon odluke Predsjedništva SDA. Početkom februara znat ćemo kakvo je stanje", rekao je Skaka.

 

 

(Admir Oručević)

 

 

 

 

 

 

 

 

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.