1.2.2017. 13:59
4
"Ovdje ne planiram ostati jer mi budućnost nikada neće biti sigurna, razbolio sam se zbog svega što sam doživio"
Nesređena situacija prouzrokovala je ogromnu nezaposlenost u BiH. Iz ovog razloga veliki broj ljudi, posebno mladih, odlučuje se da napusti našu zemlju. S druge strane svjedoci smo da posao u našoj sredini nije lako pronaći. Ako imamo sreću da radimo ono za šta smo se školovali, može se reći da smo pravi sretnici. Nepotizam i namješteni konkursi, potvrđuju da je put do zaposlenja veoma težak.
Javnost u BiH dobro je upoznata sa slučajem Amera Šehića, profesora njemačkog jezika iz Kladnja, koji je bio žrtva jednog namještenog konkursa. Podsjećanja radi, Amer Šehić predaje njemački jezik više od 9 godina, ali ni to nije bilo dovoljno da do sada dobije stalni posao, zbog toga se morao prijavljivati na razne konkurse.

U augustu prošle godine konkurisao je u OŠ Stupari u kojoj je predavao od januara 2013. godine. Pošto je u toku navedenog konkursa Šehić već predavao u ovoj osnovnoj školi, smatrao je da mu se pružila dobra prilika da napokon dobije stalno zaspolenje. Međutim, nije bilo tako. Neugodno iskustvo Amer Šehić još jednom je prepričao za Source portal.

"U augustu prošle godine kao i svake godine ( prvi put 2007.) prijavio sam se  na konkurs za prijem nastavnika u školama TK. Nakon bodovanja sam bio ubjedljivo prvi na spisku i jedini kandidat koji spada u boračku populaciju (sin demobilisanog borca). Na intervju se daje od 3 do 9 bodova. Ja sam ja dobio oko 4, 28 bodova, samo kako bi spao na 2. mjesto iza kandidata koji je dobio 9 bodova, iako me na intervju nisu faktički ništa ni pitali, kako bi taj broj bodova bio opravdan.  To sve mi je uradila Đuldina Kurtović, moja dugogodišnja kolegica i drugarica, koja je prošle godine postala direktorica OŠ Stupari. Ja sam se žalio školskom odboru, čiji su članovi istovremeno i članovi iste političke partije kao i direktorica i ministar obrazovanja. Inače, riječ je o SBB političkoj partiji, ali moram naglasiti da s druge strane imam dosta prijatelja koji pripadaju toj političkoj partiji, a koji su mi u to vrijeme pružali veliku podršku. Zbog toga je ovakav vid nepravde koji sam ja doživio, kao i mnogi prije mene sistemski zaštićen", riječi su profesora Šehića.

Kako nam je rekao, Šehić je sa današnjom direktoricom ove osnovne škole bio dugogodišnji prijatelj, pa je njemu kao i stanovnicima u Kladnju začuđujuće djelovalo da je ova priča dobila takav epilog.

"Nakon što ovo sve objavilo u javnosti, dobio sam veliku podršku građana iz moga grada. Preko Facebooka mi se javilo više od  500 ljudi iz cijelog svijeta koju su mi prenijeli slična iskustva i ponudili pomoć .Učenici su htjeli da prave proteste, kao i građani peticiju, ali ja sam bio protiv. Pokušao sam na zakonski način sa prigovorima, ali oni su mi nezakonito odgovorili. Sve to je utjecalo i na moje zdravlje, pa sam se odmah razbolio, nisam se osjećao dobro. Sedimentacija krvi mi je bila 69/106, a normalno je 3/5, za 7 dana sam smršao 5kg, išao sam na detaljne pretrage, ali srećom nije bilo ništa ozbiljnije", rekao je Šehić.

Izrevoltiran nepravdom koju je doživio, namjeravao je odmah napustiti BiH i otići u Njemačku, gdje bi se njegovo znanje i iskustvo više cijenilo, ali odlučio je da svoj odlazak ipak odgodi za još neko vrijeme.

Fotografija korisnika/ce Amer Šehić.
Šehić: Ovdje se ne cijeni kvalitet

"Imao sam sreću da je kolega iz MSŠ Olovo napustio BIH i otišao u Njemačku, tako da ja sada radim u toj školi na određeno, tačnije do kraja školske godine. Usput pripremam kandidate za polaganje Goethe certifikata, jer svi planiraju da idu iz BiH, interes je ogroman i činjenica da se u Njemačkoj ambasadi do juna ne može dobiti termin za vizu govori kakvo je stanje u BiH. Iskoristio sam protekli raspust da i ja odem u Njemačku na nekoliko razgovora za posao i sljedeću školsku godinu planiram započeti u Njemačkoj, gdje bih radio u jezičkoj školi i držao integracione kurseve za izbjeglice. Ovdje ne planiram ostati jer mi budućnost nikada neće biti sigurna i uopće se ne gleda niti cijeni kvalitet, nego se samo gleda interes i korist kroz politiku, iako takvim stvarima nije mjesto u obrazovanju, izjavio je za kraj razgovora Šehić.


Novinar: Admir Oručević





4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.