3.2.2017. 13:56
0
Koliko je stresan advokatski posao: Ne bih nikada branila silovatelje, to je za mene gore od ubistva
Advokati uvijek moraju biti u interesu pravde, takva uloga pred njih postavlja mnoštvo obaveza prema stranci koju zastupaju.

Put ka dobrom advokatu nije nimalo lagan. On kreće od primarnog vaspitanja i obrazovanja, pa se nastavlja preko srednjeg i visokog, a onda završava na stručnom obrazovanju, mukotrpnom radu i sticanju dragocjenog iskustva. Ali, znanje i vaspitanje nije sve. Od dobrog advokata se očekuje i da ima govorničke sposobnosti, strateške vizije, socijalnu inteligenciju. Svjedoci smo svakodnevog kršenja ljudskih prava u BiH, pa se može reći da uloga odvjetništva nikada nije bila značajnija nego u sadašnjim okolnostima. Advokatski posao sa sobom pored velike odgovornosti nosi i veliku dozu stresa.

"Ja sam profesionalac u svom poslu i uživam dok ovom radim , ali isto tako tvrdim da ovaj posao ne može raditi svako. Ovaj posao se ne završava na kraju radnog vremena. Zapravo, sve te ljudske priče te događaje nosite sa sobom svojoj kući. Onaj ko nema dovoljno psihičke stabilnosti, ne može se baviti ovim poslom", izjavila je za Source portal Nada Dalipagić, ugledna mostarska odvjetnica.

Povezana slika
Nada Dalipagić: Uživam dok radim ovaj posao

Nakon dugogodišnje prakse u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, poznatoj advokatskoj kancelariji "Ademović" se 2012. godine pridružio dr. iur. Nedim Ademović, sin Nedžada, jednog od najiskusnijih poznavaoca civilnog prava u Bosni i Hercegovini.
U razgovoru za Source portal rekao je da advokati štite većinom prava ili vrijednosti za koje njihovi klijenti smatraju da su veoma bitna.

"Advokatska odgovornost je skoro pa u potpunosti individualna. Sa određenim situacijama se možete lakše nositi samo ako vam etičnost bude motiv u radu i profesionalnost u odnosima. Međutim, sve to zajedno nije lako. Određeni pritisak i dalje ostaje, izavio je Ademović.

Da bi bili uspješan advokat morate lične emocije skolniti u stranu i predrasude svesti na minimum. Međutim, i pored toga sigurno je da se dešavaju situacije kada advokati ne žele ili ne moraju da zastupaju određene klijente.

"To je samo u slučajevima ako nam se pojavi stranka za koju mi nismo specijalizirani ili ako imamo neko unutarnje predubjeđenje o klijentima koje bi trebali zastupati. U mom slučaju određena distanca mora postojati. Ako bi mogla izabrati, reći ću da ne bih nikada branila silovatelje, to je za mene gore nego ubistvo i to je moj lični stav", izjavila je advokatica Dalipagić.

Ja nikada nisam prihvatio da zastupam bilo kojeg klijenta, a da prije toga, nakon preliminarne analize, nisam bio uvjeren da je klijent u pravu i da postoje barem minimalne šanse na uspjeh. Međutim, ovaj princip nije moguće primijeniti u svim pravnim poslovima. Na primjer, u predmetima u kojima ste dužni da branite osobu po službenoj dužnosti, ili u krivičnim predmetima u kojima moramo prihvatiti da svako ima pravo na profesionalnu pomoć bez obzira da li je kriv ili ne, rekao je Ademović.

Slikovni rezultat za nedim ademović
Nedim Ademović: Pritisak je uvijek prisutan

Ono što je sigurno jedna od najdražih stvari za svakog advokata je kada dobije parnicu na sudu.

To je zapravo kruna našeg rada i truda. Dokaz da smo posao uradili na pravi način. Stranka je naravno u tim situacijama zadovoljna, a nas raduje što smo uspjeli opravdati njihovo povjerenje, riječi su Nade Dalipagić.

Završna izlaganja na sudovima su mi itekako draga, jer se tada prezentiraju rezultati suđenja i pokušava se ubijediti sudije da ste u pravu. Kao bivši sportista, moram priznati da je osjećaj kada dobijete parnicu na sudu, sličan kao i kada ostvarite dobar sportski rezultat. S druge strane, moramo biti svjesni da taj dobar rezultat znači istovremeno da ste nekom pomogli. Posebno me obraduje kada dobru vijest mogu prenijeti svome klijentu, zaključio je za kraj razgovora advokat Nedim Ademović.


Novinar: Admir Oručević

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.