20.3.2017. 18:28
1
Srđan Puhalo o rušenju spomenika: To je sr... na koje sam prvi ja nasjeo
"Umjetnička skulptura autora Mensuda Keče u subotu se našla na meti vandala". Ovo je samo jedan od natpisa koji su se mogli pročitati u domaćim medijima. Inače riječ je o skulpturi koja je prikaz Srebreničana Rame, kojeg su srpski vojnici u julu 1995. godine nagovorili da sina dozove u smrt.

Glavni vinovnik ovog događaja 23-godišnji K.L., koji je vrlo brzo uhapšen zbog svog djela. Ipak, nakon što je ispitan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, utvrđeno je da nije riječ o vandalizmu, te da je K. L. nenamjerno oštetio skulpturu u Velikom parku, namjeravajući da se kraj nje fotografira, pa je tom prilikom i slučajno oštetio. Njegove izjave potvrdili su i svjedoci incidenta, nakon čega je on pušten na slobodu.

Igrom slučaja je ovaj neodgovorni pojedinac je državljanin Hrvatske, što je samo dolilo  “ulje na vatru” koje su pojedini bh. mediji jedva dočekali, kako bi još više podigli međunacionalnu mržnju.

“Nema tu logike, evo ja sam prvi nasjeo na to sranje, kad sam na početku komentarisao pomenuti događaj. To je dnevna politika, jer na osnovu onoga što su mediji napisali ispostavilo se da je tu postojala namjera, koje zapravo na kraju nije bilo. Tu treba podvući crtu," rekao je psiholog Srđan Puhalo.

Slikovni rezultat za srđan puhalo
Srđan Puhalo

Profesor i arhitekta na Akademiji likovnih umjetnosti Srđa Hrisafović smatra da ovaj spomenik nije dizajniran za ambijent u kome se on trenutno nalazi.

“Taj spomenik nije parkovski, jer nije napravljen od odgovarajućeg materijala za takvo okruženje. U parkovima spomenici treba da budu izliveni od bronze ili da budu bolje zaštićeni”, rekao je profesor Hrisafović.

Nažalost, ovo nije prvi primjer gdje su se umjetničke skulpture namjerno ili ne našle na udaru. Tako je prošle godine u centru Sarajeva ukradena bronzana bista bh. književnika Isaka Samokovlije iz parka na Trgu Alija Izetbegovića.

"Ta bista je sačinjena od bronze. Skoro sam siguran da ova skulptura istopljena u bronzu. To je bio slučaj krađe. Taj spomenik se izlije njegova vrijednost bude od nekih 50 do 100 KM. U ovom slučaju trebalo bi kazniti onoga što je ukrao, kao i onoga što je kupio pomenuti spomenik, jer očigledno je da se radi o kriminalnom lancu. Međutim vlast i ljudi koji bi trebalo da se brinu o tome to ne rade na pravi način. Ovaj grad je inače prepušten sam sebi", riječi su profesora Hrisafovića.

Hrisafović je dodao da to nije prva krađa umjetničkih skulptura u Sarajevu, te podsjetio na nestale skulpture Voje Dimitrijevića i Mice Todorović. Dimitrijevićeva bista bila je neprocjenjiva i ukradena je naočigled policije koja nije uradila ništa po tom pitanju.

“Policija ne vodi računa o živima, a kamoli o spomenicima. Ono o čemu se se svi generalno trebamo pozabaviti je očuvanje antifašističkih spomenika. To su spomenici koji nestaju. Promjenom ideološke matrice prestaje i briga o njima. Mi prosto svaki put historiju počinjemo iznova, tj. od onoga trenutka kada dobijemo nove pobjednike. Mi smo zemlja sa prebogatom historijom, ali imamo malo obilježja od te historije. Tu također možemo svrstati i socijlističke spomenike, stećke i srednjovjekovne gradove. Mislim da je nebriga za njihovo očuvanje mnogo veći problem, nego ovo što se desilo prije neki dan. Naše političke elite takve stvari ne interesuju, iako poštovanje prema historiji treba da se razvija od malih nogu”, zaključio je Srđan Puhalo.

Novinar: Admir Oručević
 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.