30.3.2017. 18:40
0
"Mi smo za reprezentaciju davali 120 posto, a današnji igrači bi morali više da se potrude"
Jusuf Nurkić nastavio je sa sjajnim partijama u NBA ligi, a najbolji meč u dosadašnjoj karijeri odigrao je baš kada je trebalo, protiv svog bivšeg kluba Denver Nuggetsa. Bila je to slatka osveta košarkaškog reprezentativca BiH.

Sada je svima kristalno jasno da je Denver napravio grešku kada je pustio Nurkića, samo zbog toga što su smatrali da on i Jokić ne mogu dobro funkcionisati zajedno na parketu.

“Sticajem okolnosti bio sam Americi kada je napravljen trejd, odnosno kada je prešao iz Denvera u Portland. Gledao sam dvije-tri njegove utakmice u novom dresu, nakon kojih sam bio siguran da će on u Portlandu napraviti dobar posao, pogotovo što se sada nalazi u boljoj ekipi i ima vrhunskog trenera koji je znao prepoznati sav kvalitet koji posjeduje", izjavio je nekadašnji košarkaški reprezentativac BiH Emir Halimić.

Halimić smatra da je Portland mnogo bolja ekipa od Denvera na bekovskoj poziciji, što je veoma bitno za Nurkićevu igru.

 “Čudno mi je da ljudi iz Denvera nisu koristili Jusfov kapacitet na pravi način. Po meni su on i Jokić mogli igrati zajedno. Očigledno je samo da im je trebalo malo više vremena”, riječi su Halimića.

Na sjajne partije popularnog Nurka nije ostao ravnodušan ni Adis Bećiragić, još jedan iz plejade igrača koji su nosili reprezentativni dres BiH.

“Zaista želim da mu čestitam, jer vidljiv je ogroman napredak u njegovoj igri. Očekujem da taj napredak bude konstantan i u budućnosti. Osim toga, želim mu puno zdravlja, ali i pameti, jer ne bi valjalo da ga uspjeh koji je napravio sada ponese. Bitno je da ostane čvrsto na zemlji. Samo tako će postati biti pravi lider svog tima. BiH je kroz historiju imala dosta kvalitetnih igrača, ali su Nurkić i Teletović sasvim druga dimenzija kada je riječ o igračkom kvalitetu”, izjavio je Adis Bećiragić.

I pored toga što je ostvario značajan pomak u svojoj igri, Halimić je siguran da Juka može još više napredovati.

“Ima tu još prostora za napredak, iako će neki možda pogrešno protumačiti moje riječi, ali to je tako. Jusuf je siguran sam svjestan toga i vjerujem da će poraditi na određenim segmentima svoje igre, kako bi naredne sezone bio još bolji. Mnogi su mu savjetovali da u NBA ne ide tako mlad, jer je bilo potrebno da prvo ostvari značajniji napredak u Evropi. Sada vidimo da su to besmislice. Evropska košarka se ne može porediti sa NBA ni po čemu. Zajedničko za te dvije stvari je samo ime, razlike su ogromne. Ja kažem da je otišao u pravo vrijeme i znam da stoji čvrsto na zemlji”, govori Halimić.

Jusuf Nurkić svojim sjajnim igrama obradovao je sve ljubitelje košarke u BiH. Svi smo ponosni zbog načina na koji Nurk dominira na parketima najjače košarkaške lige na svijetu. Međutim, možda malo i pretjerujemo.

“Ne vidim razlog zašto bi se stvarala tolika euforija oko svega. Teletović i Nurkić su sjajni igrači, ali ne mogu oni nositi sav teret u utakmicama reprezentacije. Mi smo navikli da poslije dvije pobjede letimo visoko, odmah smo prvaci Evrope, a onda nas jedan poraz pokosi i niko ne valja. Mislim da je mnogo važnije da se neke druge stvari u Savezu i reprezentaciji poklope. Da li će selektor moći da računa na sve igrače koje pozove, da li će odnos i ponašanje biti bolji nego u nekim prošlim vremenima?! Ako se poboljšaju stvari na tom planu, možemo očekivati bolje rezultate i na terenu”, rekao je Emir Halimić.

 "Ako bih pravio paralelu između reprezentacije u kojoj sam ja igrao, moram reći da sigurno nismo imali toliko talenta u ekipi kao što je to slučaj sa bh. reprezentacijom danas. Mi smo bili jedna homogena cjelina i dobre rezultate ostvarivali smo isključivo jer smo pružali 120 posto svojih mogućnosti na terenu. Današnji reprezentativci moraju više da se podrede kolektivu, jer je u današnjoj košarci uspjeh jedino tako zagarantovan", zaključio je Adis Bećiragić.

 

 

Novinar: Admir Oručević

 

 

 

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.