12.4.2017. 11:13
4
Napad u Dortmundu: Ovo vam je za Siriju, od sad pa nadalje sportisti i ostale poznate osobe u Njemačkoj stoje na 'listi za odstrjel' IS-a
Šok u Dortmundu. Ružne scene su ponovno zasjenile nogomet. Cijeli svijet je zaprepašten napadom koji se sinoć dogodio u ovom njemačkom gradu. Glavna meta napada bili su igrači Borussije Dortmund na koje je izvršen napad u trenutku dok su putovali na četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka u protiv Monaca.

Tri su eksplozije odjeknule Dortmundom, a sve se dogodilo pokraj autobusa sa Borussijinim igračima. Na vozilu su razbijena stakla, a pri tome je povrijeđen igrač Borussije Marc Bartra. 

Napadnuti autobus Borussije Dortmund

Sinoć je održana i press konferencija na kojoj su iz kluba medijima potvrdili da je pronađena još jedna eksplozivna naprava koja nije eksplodirala.

"Pretpostavljamo da se radilo o planiranom napadu. Jake policijske snage su na terenu. Istražujemo situaciju iz zraka, ali u ovom trenutku nemamo jasnu sliku o pozadini cijele priče. Ništa ne možemo isključiti. Navijači su smireno reagirali i to nam je olakšalo posao. Za sutra pripremamo veliku policijsku akciju," rekao je sinoć nakon napada Gregor Lange, šef policije u Dortmundu.

Policija u Dortmundu je u blizini napada na autobus s igračima Borussije Dortmund pronašla pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad.

Javni servisi WDR-a i NDR-a te dnevnik Sueddeutsche Zeitung navode da pismo počinje rečenicom "U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog“.

U njemu se također spominje napad na berlinski božićni sajam i prijeti novim napadima.

"Zbog sudjelovanja u napadima na muslimane u kalifatu IS-a odsad pa nadalje sportisti i ostale poznate osobe u Njemačkoj stoje na 'listi za odstrjel' IS-a i to vrijedi toliko dugo dok se njemački avioni ne povuku iz Sirije i ne zatvori američka vojna baza u njemačkom Ramsteinu“, navodi novinarski istraživački tim sadržaj pisma.

Direktor policije Michael Stein je dodao: "Status igrača Bartre se promijenio tokom večeri iz lakše povrijeđenog u ozbiljno povrijeđenog."

Bartra je završio na operaciji zbog loma kosti u ručnom zglobu i zbog komadića stakla koji su mu ostali u ruci nakon eksplozije. Zasad se ne zna koliko će trajati oporavak, ali jasno je da će Bartra propustiti dvoboj protiv Monaca koji je prebačen na srijedu (18.45 sati).

“Svi smo u šoku, naše su misli s Marcom. Nadamo se da će se brzo oporaviti. Protiv Monaca ćemo igrati za njega”, izjavio je kapiten Borussije Marcel Schmelzer.



Marc Bartra

U drugom sinoćnjem susretu koji je igran u Torinu , Juve je razbio Barcelonu sa 3:0. Sjajni Dybala je pokazao svo svoje umijeće. Sa dva gola u prvom poluvremenu šokirao je igrače Barcelone. U drugom dijelu nakon jednog kornera Miralema Pjanića Chiellini potvrdio visoku pobjedu Juventusa.

"Jako sam sretan, kao dijete sam maštao o ovakvim trenucima i sada sam to uspio. Puni smo samopouzdanja, moramo ići dalje i ostvariti svoje ciljeve. Znamo da nam treba pozitivan rezultat i u revanšu, moramo sačuvati svoju mrežu. Svi smo vidjeli kako je teško tamo igrati," rekao je nakon utakmice Paulo Dybala.

"Odigrali smo tehnički dobro i u napadu i u odbrani. U Barceloni ćemo tražiti pogodak. Ja sam sanjar, ali i realist. Juventus cijeni Evropu, ali još je važnije da je Juventus cijenjen u Euvopi. To je moj najveći uspjeh u tri godine u klubu," rekao je trener Juventusa  Massimiliano Allegri.

"Osjećao sam se čudno. Samo sam htio odraditi svoj posao, pomoći i usrećiti prijatelje. Isto tako, suosjećao sam s tugom bivših saigrača i nisam želio slaviti iz poštovanja prema svemu što sam prošao s njima"
, izjavio je Dani Alves objasnivši zašto nije slavio golove svog sadašnjeg tima.

Trener Barcelone Luis Enrique poslije utakmice je kratko i jasno dao do znanja da će Barca napasti jako :

"Mi svakoj ekipi možemo zabiti četiri gola", izjavio je strateg Barce.


Sada se ipak postavlja pitanje mogu li Katalonci do novog čuda. Iako će im za to trebati gol manje, Juventus djeluje dosta moćnije od PSG-a i teško da će potonuti poput francuskih prvaka.

Bombaški napad u Dortmundu imao je velik utjecaj i na ekipe koje bi danas trebale igrati u Ligi prvaka. Prije svega to se odnosi na nogometaše Bayerna i Real Madrida čija se utakmica igra večeras od 20.45 u Munchenu.

Cristiano Ronaldo i ostale zvijezde Reala po dolasku u hotel Hilton bili su pod uobičajenom pratnjom osiguranja, no čim se pročulo za bombaški napad na autobus Borussije snage su udvostručene.

U hotel je uletjelo 30-ak specijalaca u neprobojnim prslucima, osiguralo područje, a autobus madridske ekipe premješten je na sigurno mjesto.

Real će posebnu pratnju imati sve dok ne napusti Njemačku
Velike mjere osiguranja u Munchenu

Real Madrid u dvoboj s Bayernom ulaz sa ništa manje samopouzdanja nego što ga imaju Bavarci nakon pobjede 4:1 nad Borussijom u Bundesligi.

Zinedine Zidane na put u Munchen poveo sve igrače osim povrijeđenih Varanea i Pepea, a navijače zabrinjava forma BBC trojca, pogotovo Garetha Balea.

Najviše se to osjetilo u najvećim utakmicama, derbijima. Real, doduše, i dok su Ronaldo, Benzema i Bale u krizi ili se bore s povredama zabija kao i prošlih sezona. 

Ali tada je BBC trojac u proseku zabio 67 posto od toga, a ove sezone samo 39 posto.

Prije tri je godine Real Madrid deklasirao Bayern u Munchenu u Ligi prvaka , predvodio ih je Ancelotti koji je najavio susret protiv ekipe koju je vodio prije dolaska u Munchen.

"Gledao sam mnogo Realovih utakmica ove sezone, a smatram da mnogo znam o BBC napadu. Mislim da je Real na dobrom putu da osvoji prvenstvo, a u tome važan posao radi BBC. Bilo bi mi draže da BBC ne igra, da Cristiano Ronaldo bude na klupi, Benzema na tribinama, a da Bale ovaj susret gleda kod kuće. Nije prednost što se Zidane i ja međusobno dobro poznajemo, no nije ni manjkavost. Nisam siguran kakav će Zidane imati pristup utakmici, fokusiram se na sebe", izjavio je Ancelotti.


"Svi mi dobro poznajemo Carla. Ja sam od njega strašno puno naučio, no naravno da vam neću otkriti sve tajne. Ne znam da li je prednost to što poznajemo Bayernovog trenera? Ovdje se radi o sudaru dvije izuzetno kvalitetne ekipe u kojoj bilo koji detalj može presuditi", rekao je Zidane.


Večeras će snage na Vincente Calderonu odmjeriti Atletico Mardid i Leicester City.

Atletico Madrid posebno dobro igra na svom stadionu gdje su u posljednja dva mjeseca ubilježili samo dva poraza (oba od Barce). Protiv Leicestera su, bar prema  kladionicama, veliki favoriti.
Leicester je, možemo reći, izašao iz loše forme u engleskom Premiershipu nakon što je Claudio Ranieri dobio otkaz.

Dakle, umjesto dva večeras nas očekuju tri četvrtfinalna duela Lige prvaka. Nadamo se da su neželjene scene od protekle noći iza nas i da ćemo večeras još jednom moći uživati u predstavama vrhunskih majstora nogometa.


Novinar: Admir Oručević

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.