25.4.2017. 16:09
0
Na šta vas asocira 1. maj: Na janje!
U spomen na velike radničke proteste koji su se održali u Chicagu 1. maja 1886. godine taj datum se širom svijeta obilježava kao Međunarodni praznik rada.

1. maja 1886. godine u Chicagu je protestvovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice - 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika.  

Ovaj dan u kalendaru se obilježava kao neradni. Ove godine 1. maj pada na ponedjeljak, tako da će mnogima  to biti produženi vikend. Dobra prilika da se ljudi uz roštilj malo opuste i zaborave na svakodnevne poslove.

Pitali smo građane grada Sarajeva kako će oni provesti ovaj dan i znaju li zbog čega se on uopšte obilježava.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i motažer: Ramiz Uzunović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.