28.9.2017. 13:15
0
Hrabar, smrtonosan, jednom riječju "Savršeni strijelac": Ne mogu igrati s ovim čovjekom. Ne zna ni ubaciti loptu
Ako pitate ljubitelje engleskog nogometa ko je najbolji napadač koji je ikada igrao u engleskoj Premier ligi, mnogi će reći da je to Alan Shearer, drugi će se ipak odlučiti za Robbie Fowlera, neki će reći da su neprikosnoveni bili Thierry Henry i Didier Drogba. Zaista su rijetki koji će taj epitet dati "savršenom strijelcu", igraču koji je iz druge lige Holandije sredinom 2000-tih godina bio sinonim za rasnog napadača, igrača koji ne promašuje. Naravno riječ je o Ruudu Van Nistelrooyu.

Fudbaler koji na svom kontu ima više od 500 odigranih utakmica, sa postigntih više od 300 golova. I zaista Ruud je bio savršen u svakom smislu. Zabijao je na razne načine, volej udarcima, nakon solo prodra, jednom riječju bio je kralj protivničkog šesnesterca.

Da ne bude zabune nije ti činio samo dok je igrao Manchester Unitedu, svoje role imao je i u Holandiji sa Heereenvenom i PSV-om na početku karijere, pa čak i u kraljevskom klubu je blistao u tandemu sa Raulom.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Den Boschom 1993. godine, za koji je u četiri sezone postigao 17 golova. Nakon toga je prelazi u Heerenveen, a zanimljivo je da je u svoja prva dva kluba igrao na sredini terena.

Nakon što se uspio dokazati u relativno slaboj fudbalskoj sredini kao što je to Den Bosch, pa potom i u Heerenveenu, holandski gigant PSV poželio je Ruuda u svojim redovima. Kao 21- godišnja zvijezda u usponu tada za 6.3 miliona eura prelazi u PSV. U to vrijeme to je bila najveća suma za koju je jedan igrač prodat u holandskom prvenstvu.

Eksplozivan i dominantan sa neuporedivom preciznošću, bio je strah i trepet za sve odbrane u Holandiji. Odlične partije u PSV-u lansirale su ga u jedan od najvećih svjetskih klubova, Manchester United.

Bila je to prilika da ga cijeli fudbalski svijet vidi na djelu, a on se predstavio u pravom svjetlu. Godine koje je proveo Unitedu navijači ovog kluba će  zauvijek pamtiti. United je bio iskra koja je u Nistelrooyu zapalila novu vatru. Nevjerovatno sa kojom lakoćom je postizao golove protivničkim ekipama, a kakav je kalibar najbolje je pokazao u utakmici protiv Fulhama 2003. godine. Loptu je primio na svojoj polovini terena, pretrčao nekoliko protivnika i na kraju plasirao loptu u nebranjenu mrežu. Bio je nedodirljiv.



Gol Fulhamu bio je početak rekorda. Naime, Ruud je u narednih devet utakmica te sezone postigao barem jedan pogodak. Taj rekord 2015. godine srušio je Jamie Vardy koji je u deset uzastopnih mečeva tresao mrežu protivnika.

U evropskim takmičenjima Ruud je bio jednako dobar.  Sa 56 golova na kontu zauzima četvrtu poziciju na listi najboljih strijelaca iza Cristiana Ronalda, Messija i Raula.

Kraj ere u Unitedu za Van Nistelerooya polako se naslućivao dolaskom mladog Cristiana Ronalda u redove "Crvenih đavola". Mlad, talenotvan, Cristiano je svojim potezima izluđivao svoje saigrače na treningu. Mnogi će reći da je Ronaldo u početku kontraporduktivno utjecao na igru Uniteda, a posebno nezadovoljan igrom portugalca bio je Ruud. 

Rio Ferdinand je svojevremeno izjavio da je morao "braniti" Ronalda od bijesnog Ruuda.

“Ne mogu igrati s ovim čovjekom. Ne zna ni ubaciti loptu, ne mogu utrčavati ako neće ubaciti”, rekao je svojevremeno Van Nistelrooy,
a Rio Ferdinand je otkrio:

“Imali su nekoliko svađa. Van Nistelrooy ga je jednom udario, a onda sam udario Ruuda kako bih zaštitio Ronalda da bi Ruud šakom zamahnuo na mene i promašio", rekao je Ferdinand.

"Sve je puklo kada je Ruud rekao Ronaldu da mu izgleda kako je Portugalac pronašao novog oca u Carlosu Queirozu, pomoćniku Alexa, i to tek nakon što mu je otac preminuo", napisao je Alastair Campbell, prijatelj legendarnog trenera Alexa Fergusona.

U finalnoj utakmici Carling cup-a 2006. godine, Sir Alex je odlučio je Ruuda " počastiti " klupom , a ulogu glavnog napdača prepustiti Luisu Sahi koji je u kup utakmicama te sezone dobivao više šanse za igru nego u Premier ligi. Ruudovo nezadovoljstvo na klupi eskaliralo kada je shvatio da će kao zadnje dvije izmjene toj utakmici biti Nemanja Vidić i Patrice Evra. 

Srodna slika


Sir Alex to nije trpio. Bio je to "kraj" za Ruuda, kako je kasnije u svojoj autobiografiji napisao Sir Alex Ferguson. To je značilo samo jedno, Ruud je morao pakovati kofere i krenuti trasom kojom je prije njega prošao David Beckham. Sljedeća destinacija, Real iz Madrida.

Od 2006. do 2010. godine nosio je dres Reala, vrlo uspješno, dok ga nisu povrede počele udaljavati sa terena. Imao je dvije teže povrede, zbog kojih je morao na dužu pauzu, a to je na neki način bila i najava početka kraja jedne blistave karijere.

Svoje posljednje fudbalske dane proveo je u HSV-u u Bundesligi i Malagi, a 2012. godine se povlači iz aktivnog bavljenja fudbalom. Za reprezentaciju Holandije odigrao je 70 mečeva, i postigao 35 golova.

Period od 2001. do 2005. godine Ruuda je učinio jednim od najboljih napadača koje će svijet ikada vidjeti. Hrabar, smrotnosan i izuzetno samouvijeren u realizaciji pred protivničkim golom. Vjerovatno nije osvojio sve trofeje koje je želio, prije svega Ligu prvaka, ali navijači u Unitedu će ga pamtiti kao "savršenog strijelca", dok ga simpatizeri PSV-a i danas nazivaju "ubicom" Ajaxa. Čovjek zbog kojeg se u Usain Bolt "zaljubio" u Manchester United.

Danas, zajedno sa svojom djevojkom, Leontien Slaats dosta se bavi humanitarnim radom. Najviše promovišu rad SOS dječijih sela, a on je i zvanični FIFA-in ambasaodr od 2001. godine.



Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.