4.10.2017. 13:50
1
Mlada Bosanka koja ruši predrasude: Specijalista za BMW. Mušterije se iznenade kada me vide, a roditelji su u početku bili šokirani
Da li ste nekada zamišljali da svoj automobil popravljate kod jedne automehaničarke. Teško biste mogli zamisliti takav prizor, morate priznati.

Novi trendovi pokazuju da žene polako, ali sigurno 'okupiraju' zanimanja u kojima su donedavno muškarci imali glavnu riječ. Jedna od takvih je i mlada Anela-Dženana Merdanović

Ova učenica srednje škole RSI Eupen u Belgiji porijeklom je iz Cazina i nedavno je osvojila nagradu za prvo mjesto završnih radova na državnom nivou.

Anela-Dženana je posebna po tome što ima dva imena, ali osim toga ona ima posebnu ljubav, danas zaista rijetku među nježnijim spolom. Naime, Anela-Dženana se u srednjoj školi odlučila za Elektromehaniku, smjer Elektronika i tako postala jedina djevojka te regije u ovom zanatu. Ljubav prema automobilima i motorima gaj još od rane mladosti.

"Provodeći dosta vremena  sa tatom počela sam se zanimati za auta još kao djevojčica koja je često provodila sate istražujući dugmiće u prednjem dijelu. Godina za godinom i moja razmišljanja su tekla u tom smjeru. Prava ljubav se dogodila u trenutku kada me je stric provozao na motoru. Taj doživljaj je bio fantastičan i od tog trenutka sam  se zaljubila u motore i ostale sklopove automobila i motora, izjavila je za Source portal Anela-Dženana Merdanović.


Radni dan ove mlade djevojke počinje od 8h i već tada startaju novi izazovi koje treba što efikasnije riješiti.

"Trenutno radim u automehaničarskoj radionici specijalizovanoj za američka auta i BMW. Roditelji su ispočetka bili šokirani ali moja upornost je urodila plodom. Od prijatelja imam potpunu podršku", govori Anela-Dženana.

Po završetku škole za maturski rad uzela je temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri regulisanju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te regulisanje toplote, zatim paljenje glazbe itd. Nakon položenih predmeta saznala je da je upravo njen rad osvojio prvo mjesto u cijeloj Belgiji.

"Činjenica je da se mušterije iznenade kada me vide. Ali ubrzo se priviknu i prihvate me kao i ostale članove tog tima. Zahtjevan i komplikovan posao jeste ali to je samo veća motivacija ka ostvarenju cilja. Kada čovjek radi ono što voli, radi to sa zadovoljstvom", zaključila je za kraj razgovora Anela-Dženana.

 

Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.