11.10.2017. 12:52
0
"Pa gdje nam to djeca idu u školu, ne šaljemo ih u džunglu"
Velika panika vladala je jučer cijeli dan u Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" u Sarajevu. Učenici ove škole bili su prestravljeni zbog zmije koju su za vrijeme tjelesnog odgoja zatekli u sali za fiskulturnu nastavu.

Nedugo zatim obavješten je domar i nastavnik, a neko od učenika snimio je gizmavca kako gmiže po školi.

Uprava škole je brzo reagovala pozvavši ekipe firme "Deratizer" kako bi se gmizavac što prije uklonio iz škole.

Direktorica ove škole Fatima Prohić izjavila je za Avaz kako ne zna kako je zmija dospjela u ovu školsku ustanovu ni gdje se do sada skrivala.

"Odmah je uhvaćena i odstranjena, čim smo je primjetili. Poduzete su sve mjere, koje su bile potrebne ,a pozvali smo i firmu "Deratizer, koja će uraditi deratizaciju. Časovi tjelenog odgoja će biti obustavljeni, izjavila je direktorica Fatima Prohić.


Ovaj događaj unio je veliku paniku među roditelje koji se sada boje pustiti svoju djecu u školu. 

"Pa gdje nam to djeca idu u školu, ne šaljemo ih u džunglu. Svu školu treba pretresti, jer ko zna je li bila samo jedna. Nije svejedno kada se takva životinja nađe među djecom, bez obzira na to je li opasna ili ne", bio je komentar jenog od roditelja koji su se jučer našli ispred škole.

Menadžment škole je dobro postupio ukonoviši odmah zmiju , a sada se poduzimaju sve mjere kako se ovakve stvari ne bi više dešavale.

"Zmija koja je uhvaćena nije bila otrovnica i odnesena je negdje pored rijeke. Situacija nije najbajnija, ali radi se o dobroj školi i vjerujem da će pravazići ovu situaciju", izjavila je za Avaz, Dijana Parla iz Vijeća roditelja.

Rezultat slika za Dijana Parla
Dijana Parla: Uhvaćena zmija nije otrovnica

Zoolog i odgovorni nastavnik predmeta Sistematika hordata na PMF-u, Suvad Lelo za N1 je na osnovu fotografije ispričao o kakvoj se vrsti radi.

"Prije svega, moram istaknuti da je snimak jako loš. Za identifikaciju treba fotografija (makro) glave sa sve tri strane i uz to fotografije gornje i donje strane tijela. Bez toga je sve nagađanje", kazao je u uvodu.

"Zmija ima bijele mrlje dorzo-ventralno i to znači da može biti pripadnik jedne od dvije vrste. Najvjerovatnije Natrix natrix (Linnaeus) - dužina od 12 letvica (pretpostavljam 5-7 cm) uklapa se u prosječnu dužinu vrste".


"Manje vjerovatno - smuk. Zamenis longissimus (Laurenti, 1768), jer se kod mladih individua razvija navedena mrlja koja se vremenom smanjuje i žuti. Uz sve navedeno tipujem na vrstu bjelouška", kazao je.

Lelo o zmiji u sarajevskoj školi: Vjerovatno bjelouška

Zmija Bjelouška


Šta je rješenje?

Direktor Sanitacije i epidemiolog Šefik Pašagić izjavio je jučer kako nije dovoljno da neke firme koje se bave ovim poslom samo prskaju hlor koji ne predstavlja trajno riješenje za ovakav problem. Prema njegovim riječima potrebno je detaljno pregledati školu, jer ako se desilo da se pojavila jedna zmija, vrlo je moguće da u zgradi negdje postoji leglo zmija. Također potrebno je uraditi deviperaciju, jer se na taj način zmije uklanjaju bez njihovog ubijanja.


Novinar: Admir Oručević

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.