29.5.2018. 13:24
2
Da li će spomenik grada Sarajeva postati još jedna 'kafana': Koja je korist od kafane u koju može stati deset stolova maksimalno. Da se isplati ja bi digla kredit i iznajmila objekat
Bistrička kula, poznatija kao Čolina kapa uskoro bi mogla postati ugostiteljski objekat. O ovoj temi govori se proteklih nekoliko dana u javnosti. Općina Stari Grad odlučila je da Čolinu kapu, gdje je prije rata bio smješten jedini opservatorij u našoj zemlji, dodijeli na korištenje privatnoj firmi „Job Invest“ za otvaranje kafića.

Kako su naglasili iz Astronomskog društva 'Orion' koje je bilo prijeratni vlasnik ovog objekata Općina se oglušila na njihove pozive za obnovu.

"Naše društvo se poslije ratnih dešavanja ponovo reosnovalo i od tada smo ulagali napore da nađemo sredstva za obnovu opservatorija.  Tražili smo na raznim mjestima i uglavnom kada bi dobili potvrdan odgovor za kupovinu teleskopa koji košta 200.000 KM, insvestitori su tražili da Općina Stari Grad prvo preuredi i obnovi objekat prvobitno stanje. Općina nije imala sluha za naše zahtjeve, a mi smo čak godinama Općini plaćali najamninu od nekoliko hiljada maraka. Nakon što smo  prekinuli ugovor, shvatili smo da te pare nismomorali ni plaćati", izjavila je za Source Subašić-Kopić.

Subašić-Kopić navodi da su oni društvo koje se finansira samo od sebe i da im  je načelink Hadžibajrić prije nekoliko godina obećao da će dobiti natrag pomenute pare koje su plaćali za najamninu objekta kroz određene donacije, ali da se to nikada nije desilo. AD 'Orion' je uplaćivao mjesečni iznos općini Stari Grad od 134,78 KM na ime, iako je objekat i dalje bio devastiran i kao takav neupotrebljiv. U AD “Orionu” su se nadali da će naći sredstva za obnovu.

U izjavi za medije načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rekao kako je godine 2010. društvo "Orion" dobilo prostor Bistrik-kule na zakup. Željeli su raditi na obnovi opservatorije. Šest godina kasnije, društvo je tražilo raskid ugovora.

"Meni ljudi došli i ispričali da hoće da obnove opservatorije. Rekoh - nikakav problem. Izašli na Vijeće, i Vijeće im dodijelilo. Evo i ugovora ovdje. Nakon šest godina, to isto društvo je vratilo to jer nisu uspjeli u tom periodu nikoga da nađu", rekao Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila Bistrik kulu na Trebeviću firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.

"Nakon nekoliko godina nakon što smo prekinuli taj ugovor o plaćanju, jer to više nije imalo smisla, načelnikov odgovor je 'Zašto mi nismo našli investitora', kao da je to naš posao, a ne njihov, i kao da smo mi firma koja ima milijarde", godori Subašić-Kopić.


Povezana slika
Adela Subašić-Kopić

Kako nam je rekla, nije sigurna ko ima interes da jednu takvu građevinu pretvori u ugostiteljski objekat.

"Ne znam da li su ovi na vlasti svjesni značenja tog objekta. Postavit ću pitanje svima, da li će se na tom mjestu praviti kafana? Koja je korist od kafane u koju može stati deset stolova maksimalno, gdje trenutno nema struje i vode, da li se to isplati?! Prilaz objektu je težak, zimi pogotovo, jednim dijelom morate pješačiti, jer je autima nemoguće prići. Ako se objekat bude obnavljao, mora se ostaviti austrougarski izgled zgrade. Da se isplati ja bi digla kredit i iznajmila objekat, ali se ne ispalti, jer je neophodno 100.000 KM da se obezbjede osnovni uslovi na objektu. Moram naglasiti da smo mi teren oko kule 2008. godine prerovili i očistili od mina", zaključila je za kraj Adela Subašić-Kopić potpredsjednica AD 'Orion'.


Novinar: Admir Oručević

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.