19.7.2018. 14:55
0
"Policajac me pitao znam li gdje sam. Ja sam mu rekao da sam u Bosni i Hercegovini, a on je odgovorio da griješim, da sam u Republici Srpskoj i da bih mogao dobiti batina zbog hrvatskih obilježja"
Hrvatski državljanin Dario Strašček doživio je neugodnosti prije nekoliko dana kada je svoje dvije maloljetne kćerke vozio na more.

Jutro nakon što je Hrvatska pobijedila Englesku i plasirala se u finale Svjetskog prvenstva, Dario je vozio svoje dvije malojetne kćerke na more. 

Tom prilikom Strašček se odlučio na put preko preko Bosne i Hercegovine. Nakon nekoliko sati vožnje zaustavio se u Kostajnici kako bi popio kafu, a koja je dio Republike Srpske. Imao je na sebi dres hrvatske reprezentacije i zato je platio kaznu od 50 konvertibilnih maraka što je otprilike 200 kuna, prenosi 24.sata.


Dario Strašček

"Policajac me pitao znam li gdje sam. Ja sam mu rekao da sam u Bosni i Hercegovini, a on je odgovorio da griješim, da sam u Republici Srpskoj i da bih mogao dobiti batina zbog hrvatskih obilježja. Rekao je da me zato mora kazniti. Kad sam sjeo u kafić, netko me je prijavio policiji. Zaista nisam ni navijao ni bilo koga na bilo koji drugi način provocirao. Mlađa kći mi se rasplakala, bilo je izuzetno neugodno", izjavio je Dario za 24 sata.


"Uz to mi je naredio i da se odmah presvučem. Pokupio sam kćeri, obukao drugu majicu i odmah napustio grad. Ne mogu vjerovati da se to događa 2018. godine. Bojao sam se i za kćeri jer su mi iz drugih kafića neugodno i ružno dobacivali dok sam razgovarao s policajcem, izjavio je Dario.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske će izvršiti provjere navoda iz upita i o svemu obavijestiti Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Republike Srpske 


Šta kaže zakon

Ukoliko se ustanovi da su ovom prilikom policijski službenici prekršili zakon pri obavljanju policijskih dužnosti za njih bi mogle biti predviđene sankcije iz Zakona o policijskim službenicima BiH.

Pod 'Težim povredama službene dužnosti' u članu 119. stavka cc) stoji i vršenje diskriminacije pri izvršavanju dužnosti, po osnovi rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog opredjeljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla ili bilo po kojoj drugoj osnovi (mobing).

Disciplinske sankcije za teže povrede službene dužnosti, propisane  članom119. ovog zakona, mogu se izreći sljedeće disciplinske sankcije:

- novčana kazna
- obustavljanje unapređenja u viši čin
- prestanak radnog odnosa




Prekršaji koji spadaju u 'Teže povrede službenih dužnosti' i njihovo bodovanje



Disciplinske sankcije





Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.