25.8.2018. 10:06
3
Ko je bio meta oružanog napada u Banja Luci, ako to nije džamija Ferhadija: Ne mogu da vjerujem da se na taj način 'vade'
U saopštenju Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je da je pucanj na Ferhadiju upozorenje, te da je potrebno da se sveta muslimanska mjesta - memorijali, džamije i mezarja stave pod direktnu zaštitu države i Državne agencije za istrage i zaštitu.

"Ferhadija nije džamija u kojoj Bošnjaci idu obavljati samo vjerske obrede, Ferhadija je historijski nacionalni spomenik i ona ima svoju poruku za nas Bošnjake koji živimo na teritoriju RS-a, kao i za državu BiH. Napad se nije desio slučajno na tu džamiju, i mislim da generalno svi moramo ozbiljnije pristupiti rješavanju problema nacionalnih tenzija. Ako uzmete činjenicu da je Milorad Dodik nedavno govorio o 'arlaukanju' hodža i džamija, sve to ima svoje posljedice i efekte na društvo, a onda se desi da se sve to pravda nekakvim alkoholiziranim stanjima", izjavio je za Source Ćamil Duraković.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske osobe su bile u alkoholiziranom stanju, a da Ferhad-pašina džamija nije bila meta napada.

"Onda šta je bilo, ne mogu da shvatim te policijske izvještaje, koji umjesto da sankcionišu pojedince koji to rade, očito eskiviraju odgovornost, jer prvo su odgovorne te isntitucije koje daju izvještaj o tome šta se dogodilo. MUP RS-a umjesto da još dublje pristupi problemu, oni još dublje iritiraju Bošnjake koje je ovo povrijedilo mnogo. Ne mogu da vjerujem da se na taj način 'vade'", govori Duraković.

Pucanj na na Ferhadiju sa sobom nosi bitnu poruku.

"Poruka je da još uvijek narod u entitetu RS-a nije spreman da prihvati druge i drugačije, poruka je da Bošnjaci nisu ravnopravni, da nisu dobrodošli, i da na tom prostoru nisu bezbjedni. Nije se ovo desilo u nekoj zemlji gdje nismo bili svjedoci historije i tenzija, koje mogu brzo da eskaliraju", govori Duraković. 

Fotografija korisnika/ce Ćamil Duraković.
Duraković: Napad na Ferhadiju nosi bitnu poruku

 

Da li je moguće povući paralelu između recimo Sarajeva i Banja Luke, ako uzmemo u obzir da tokom agresije na BiH nijedna crkva, pravoslavna ili katolička, u glavnom gradu nije oštećena od strane stanovništva koje je bilo pod konstantnim pritiskom agresora sa okolnih brda? Šta nam to govori?

"To je samo po sebi jasan znak. Ja mogu reći da nijedna crkva u Srebrenici tokom rata nije srušena, a 29 džamija jeste. Ovo su poruke koje mi vrlo dobro razumijemo, koje mi proživljavamo 20 godina", zaključio je za kraj razgovora Ćamil Duraković.



Novinar: Admir Oručević

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.