7.11.2018. 12:54
1
Detalji hapšenja Slavena Dakića: Range Rover bio na rezervi, Dakić pozvao prijatelja iz Rogatice da im krene u susret sa kanisterom goriva
Slaven Dakić, koji je uhapšen na području Rogatice, predat je jučer u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dakić je jedan od optuženih u akciji “Volan”, jedne od najvećih akcija u suzbijanju automafije, a u kojoj je optužen i Srećko Trifković, kojem je određen pritvor zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubojstvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Rade Bratula i Zoran Jovičić koji se također preko autokriminala dovode u vezu sa ubistvom dvojice policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića pušteni su na slobodu nakon što su saslušani u SIPA-i.

Dakić je jedan od optuženih u akciji Volan, jednoj od najvećih akcija u suzbijanju automafije, Slaven Dakić je svojevremeno pucao i na Dejana Vukovića - Super Bebu, automafijaša iz Istočnog Sarajeva, s kojim je u sukobu.  

Kriminalna grupa je svojevremeno, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevskog kantona, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.


Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regije ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima.

Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo.


Detalji hapšenja


Prilikom hapšenja  Dakić i Bratula vozili su se u crnom Range Roveru koji je ukraden 12. semptembra u Sarajevu. Na vozilu su bile ukradene registarske oznake, što je primjetila jedna policijska patrola. Obavješteni su istražitelji SIPA-e koji su se uključili u praćenje Rovera, jer ih je zanimalo gdje su se osumnjičeni uputili. Na mjestu suvozača nalazio se Bratula, dok je Dakić upravljao vozilom. Dakić je u međuvremenu pozvao  prijatelja iz Rogatice Zorana Jovičića, da im krene u susret sa kanisterom nafte kako bi natočili gorivo. U momentu susreta policajci su ih presreli i pohapsili. Nakon toga odveli su ih u policijsku stanicu u Rogatici, a potom u prostorije SIPA-e gdje su svi ispitani.

Kako su  naveli policijski izvori u vezu sa zločinom doveo ih je jedan od svjedoka sa mjesta zločina. Na snimcima videonadzora također vide se crni Golf5 i terenac Rexton s policijskim blinkerima u prednjem dijelu, piše Avaz.


Gdje vodi istraga?

Do sada, osim hapšenja i pritvaranja Srećka Trifkovića iz Istočnog Sarajeva, javnosti nije poznato dokle je stigla istraga.

Kako navodi Avaz jedno od pitanja jeste i ko je vlasnik automobila “golf 6” s hrvatskim registarskim tablicama iz Krapine koji su navodno ubice pokušale ukrasti. Je li to vozilo vještačeno i otkud informacije da se prilikom pokušaja krađe pokvarilo? Je li vlasnik vozila saslušan, a prema pisanju medija, to se nije desilo bar do određivanja jednomjesečnog pritvora Trifkoviću.

Sumnja je tim veća, jer istražioci nisu pronašli ni tragove DNK na mjestu zločina.

Otvoreno je i pitanje zašto je iz policije odmah lansirana informacija da iza ubistva policajaca stoji automafija. Prema nekim nezvaničnim pričama koje Sarajevom kruže posljednjih dana, ne bi bilo iznenađenje da likvidacija policajaca ima veze s narkodilerima, pa i s pripremom nečije likvidacije, a kriminalcima je trebalo vozilo za bijeg. 

Javnost traži odgovore i na pitanje kako je moguće da je na mjestu zločina pronađena samo jedna čahura, a ubica je ispraznio cijeli šaržer. Znači li to da je pucano iz automobila u pokretu pa su čahure ostale u vozilu ili su ubice imale čistača metaka. I dalje nema odgovora na pitanje šta je bilo s crnim “rekstonom” koji je imao blinkere, policijska svjetla, i zašto se o tome ćuti.

Stiče se utisak da nezapamćeni zločin sve više blijedi pa je i zbog toga neophodno da se slučaj hitno i potpuno rasvijetli, a ubice ulove. Sve u svemu, tapka li istraga u mjestu i 12 dana nakon zločina, pa je zbog toga sarajevska policija zatražila pomoć američkog FBI-ja, ostaje da se vidi.

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.