28.11.2018. 12:36
4
"Ja sam ga preslušao kod kuće, sve je znao. Ja ću vas ostaviti bez posla"
FOTO: Ilustracija
Učitelji, nastavnici i profesori sve češće su na meti roditelja-zlostavljača, ali se o ovoj vrsti mobinga rijetko se govori u javnosti.

Mnogo takvih slučajeva ostane neotkriveno. Nastavnici se uglavnom plaše prijaviti neugodne situacije koje dožive na svom radnom mjestu. Problem predstavlja i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji takve napade još uvijek ne tretira kao napad na službeno lice.

Predsjednik Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja KS Saudin Sivro kaže da je sasvim jasno da roditelji nisu ti koji treba da ocjenjuju učenike, jer u protivnom škole ne bi ni postojale.

"Nastavni proces se ne odvijaju u kućama roditelja od učenika. Nelogično je da svaki roditelj može da ocijeni svoje dijete iz matematike, fizike, hemije. S druge strane potrebno je govoriti o reformama obrazovanja koje ocijenjivanje tretiraju kao nešto sekundarno. Primarno je da učenici dobiju znanje i da roditelji shvate da učenici ne idu u školu zbog ocjena, nego zbog vještina koje će im trebati u životu", izjavio je Sivro. 

Sivro ističe da prosvjetni radnici nemaju privilegije kako što je to bio slučaj u bivšim sistemima.

"U državi u kojoj mi živimo degradirane su mnoge vrijednosti, a jedan od bitnijih stubova države su obrazovanje i prosvjetni radnici. Učitelj je nakada bio cijenjen, danas to nije tako iz razloga što su u prvom planu uvijek političke teme. Bitno je pričati koja je Vlada, ko je ministar, kako će ko dobiti posao u organima uprave, a manje je bitno hoćemo li napokon reformisati obrazovanje, rekao je Sivro.

Roditelji su uglavnom nezadovoljni ocjenama. Nakon verbalnih, pa i fizičkih napada na od strane roditelja, nastavnici pomoć traže od Sindikata ili čak angažuju advokate.

"Mi imamo tu šizofrenu situaciju u društvu, gdje svi roditelji žele da im djeca budu odlična. To su prilično bolesne ambicije od strane roditelja koji žele da nastavnici samo podijele ocjene. Nastavnici u tim situacijama uglavnom odlaze na bolovanja ili se povlače pred takvim problemima, jer nemaju zaštitu od strane direktora niti od nadležnih institucija", govori Sivro.

Postoje slučajevi gdje roditelj kaže ' vi ne znate vaša ocijena nije uredu' ili ' ja sam ga preslušao kod kuće, sve je znao'. U OŠ "Mula Mustafa Bašeskija", roditelj je otvoreno zaprijetio jednom nastavniku riječima 'ja ću vas ostaviti bez posla".

"U toj školi je pokrenut disciplinski postupak. Mi mo kontaktirali nastavnicu koja je izrazila da ima zaštitu i od strane advokata. Roditelju smo naglasili da takvim pristupom neće postići ništa. Uglavnom takve situacije pokušavamo riješiti usmenim putem. Ukoliko je ipak došlo do situacije da je nastavnik pogriješio zalagat ćemo da se provede postupak dokazivanja njegove krivice", kazao je Saudin Sivro.


Novinar: Admir Oručević

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.