8.1.2019. 12:06
11
"97 posto djevojaka u Sarajevu nisu žene sa kojima bih ja mogao provesti život. Iskreno, uvijek se iznenadim kada ovdje upoznam damu"
Godinama unazad, žene su se borile za ravnopravnost i emancipaciju kroz različite vidove borbe. Istraživanja kažu da je danas u 21. vijeku, položaj žene je povoljniji, u odnosu na prošlost. Mnogi će reći da je žena uključena u sve društvene sfere, no realnost je sasvim drugačija, posebno ako posmatramo ruralne sredine.

"Koliko god da je raščlanjena od žene se danas očekuje da bude dobra majka, sjajna radnica i da se involvira u političke i druge kategorije samo kako bi se okarakterisala uspješnom. 
Žene još uvijek, bar na ovim prostorima, nisu u stanju da dobiju odlučujuće ili bitne funkcije, uloge, kao muškarci, bez obzira na njihov trud da budu ravnopravne sa suprotnim spolom"
, izjavila je za Source Amra Ibrahimović voditeljica Hayat televizije.

"Žena je uvijek u nezavidnom položaju u odnosu na muškarca. Mi smo fizički jači, mi smo ti koji dominiramo, pa je sigurno da su žene zapostavljene i nemaju prava kakva imamo mi", rekao je Haris Selmanović, ugostitelj i vlasnik nargila barova 'Mahala' iz Sarajeva.


Ko kreira položaj žena u našem društvu, one same ili sredina u u kojoj žive?

"BiH je zemlja u kojoj je patrijarhat oduvijek vladao, pa tako je i danas, ali žene u svojoj želji da budu odlučujući organizacioni faktori društva također utiču da položaj žene bude takav kakav jeste. Kada govorimo o BiH, žene su izgubile nit kojom idu, nekada moralne žene, danas u želji da budu kao Kim Kardashian ili neke svjetske influenserke počinju da mijenjaju svoj oblik. Počinju da žive 'fejk' život, same sebe razdiru. Žele da prikažu da su sjajne majke, a da su pri tome zgodne, zategnute, uspješne, sve zbog nekog kompleksa. Nisam feministica, ali u današnjem vremenu da sam muškarac bilo bi mi jako teško pronaći ženu za ženidbu i brak" govori Ibrahimović.

"Ja mogu govoriti o mlađoj populaciji djevojaka, između 18 i 30 godina. Velika većina njih bi 'sve i svašta' i ' sve i odmah'. Društvene mreže su mnogom doprinijele tom stanju. Lako 'padaju' na muškarce koji transparentno pokazuju svoj raskošni život na društvenim mrežama. Veoma je malo morala danas među njima i ja se iskreno uvijek iznenadim kada upoznam neku damu. 97% žena u Sarajevu nisu žene sa kojima bih ja mogao provesti život, jer nemaju cilj i viziju budućnosti. Jedini cilj im je dominacija fizičkim izgledom, pretjeranim 'plastičnim' usavršavanjem i dominacija na Instagramu i Facebooku.  Muškarci su u nezavidnoj poziciji , mnogo je tu maski, mnogo lažnih osmijeha kojima kupuju mušku 'emotivno - glupu' stranu i onda dolaze problemi kojima i sami svjedočimo, kao što je veliki broj razvoda.  Sve se svodi na interes i on je samo vječan. Samo tri procenta njih su vrijedne, marljive, žene koje imaju svoj stav", izjavio je za Source portal Haris Selmanović.


Da li su žene zaštićene od diskriminacije?

"Kao žena tokom deset godina rada u medijima nisam osjetila diskirminaciju od strane muškaraca kada je riječ o nekom intelektualnom segmentu. Međutim, žene su danas podložne različitim muškim utjecajima, tako da su uvijek moguće malverzacije od strane jačeg spola. Imala sam situacija da mi nakon intervjua sagovornik šalje poruke, bili su spremni da pokušaju da me pozovu na kafu ili večeru, kako bi produžili druženje izvan kamera, vjerujem da su to doživjele mnoge žene koje se bave ovim poslom", izjavila je televizijska voditeljica Amra Ibrahimović.

Pozicija žena u Bosni i Hercegovini je na nezavidnom nivou i dalje. Različite vrste sabotiranja su sveprisutne, premalo  je volje i podrške za promjenama. Nažalost, žene su podložne svakodnevnim različitim situacijama, o kojima šute, jer se često same srame govoriti i pokazati svoje nezadovoljstvo.


Novinar: Admir Oručević

11
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.