17.7.2019. 14:51
1
"Kad ste čuli i vidjeli da se Milorad složio sa Dodikom?!"
Sporna je najava Milorada Dodika da će pokrenuti vitalni entitetski interes, nakon što su druga dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najavili da će zatražiti obustavu gradnje Pelješkog mosta, kao i zaštitu teritorijalnog integriteta BiH ostvarivanjem prava na teritorijalne vode u Jadranu krozo izlazak na otvoreno more.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je jučer u Sarajevu da su na sjednici Predsjedništva razmatrali prijedlog zaključaka o obustavi radova na Pelješkom mostu te otvaranju spora sa Republikom Hrvatskom, koji on nije podržao.

Istakao je da su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali za tu odluku, te da je ona formalno usvojena.

- Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini Republike Srpske zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče - kazao je.

Smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

- Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu - poručio je.

O ovoj temi razgovarali smo sa političkim analitičarem Esadom Bajtalom. U video prilogu poslušajte šta je rekao za naš portal.


(ADmir Oručević)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.