28.8.2019. 13:29
4
"Sarajevo je spremno za Paradu ponosa, imamo veliku podršku od ljudi. Kao što su osigurali SFF, očekujemo da osiguraju i Paradu"
Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa podsjeća javnost i institucije da je povorka ponosa nadležnim institucijama najavljena 1. aprila.

Bez obzira na protivljenje jednog dijela javnosti u BiH, povorka ponosa bit će kako je najavljeno održana 8. septembra u glavnom gradu naše zemlje.

Jučer je objelodanjena i ruta kojom će se učesnici povorke kretati za vrijeme njenog trajanja.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica gostovao je u emisiji televizije N1 Dan uživo.

Katica je govorio o prvoj bh. Paradi ponosa u Sarajevu.

"Tri temeljna prava koja koristim u svome radu su sigurnost građana, vladavina prava i zakonitost i tako ću se držati i u budućnosti. MUP KS će ovu aktivnost provesti u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i u kojem članu 1 stavu 2 se kaže da se građani KS mogu slobodno okupljati. Prema tom zakonu, okupljanje je slobodno, organizator prijavi aktivnost policijskom organu, onda on ostvaruje saradnju. Prema informacijama, ostvarena je takva saradnja sa organizatorom ovoga događaja. Prema nekim informacijama, postoje dodatni zahtjevi od organizatora, odnosno traže se betonske prepreke da se postave u bočne ulice. Traženo je od mene i Vlade da mi finansiramo tu nabavku betonskih prepreka, no u budžetu nemamo novca za to, jer nije bila praksa, i nismo tome mogli udovoljiti", naveo je.

Iz Naroda i pravde su pozvali organizatore da još jednom preispitaju namjeru i potrebu organiziranja Paradu ponosa.

Naša ekipa razgovorala je sa Vladanom Vasić članom organizacionog odbora bh. parade ponosa, koja nam je otkrila detalje prvog Pridea u Sarajevu.


Cijeli razgovor poslušajte u video prilogu.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj: Almir Biber
Montažer: Emir Preljević

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.