3.10.2019. 14:23
3
Evo šta pišu mediji naklonjeni Širokom Brijegu: Široki Brijeg je miran gradić gdje policija nema posla dok ne dođu navijači iz Sarajeva!
Utakmica u Širokom Brijegu izvazvala je nove osude bh. javnosti nakon što su domaći navijači pogrdno skandirali i gađali raznim predmetima fudbalere Sarajeva. Povodom tog incidenta saopštenjem su se obratili iz Sindikata profesionalnih fudbalera, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti bez izmjena.
Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH osuđuje sinoćnja dešavanja na stadionu “Pecara”, koja su se desila u toku utakmice 1/8 finala Kupa BiH između domaćina NK Široki Brijeg i FK Sarajevo.

U toku susreta s tribina stadiona, u dijelovima gdje su bili smješteni domaći navijači, mogli su se čuti nacionalistički i fašistički povici, vrijeđanja i negiranja države BiH, te su u nekoliko navrata ubacivani pirotehnika i čvrsti predmeti na teren, a sve je kulminiralo u 75. minuti, kada je igrač FK Sarajevo Anel Hebibović pogođen, te je susret bio prekinut u trajanju čak 22.minute.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini poziva takmičarske i disciplinske organe Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH da po hitnom postupku donesu odgovarajuće mjere, kako bi sankcionirali dešavanja na stadionu “Pecara”. U jednom takvom ambijentu fudbal pada u drugi plan. Izjave fudbalera FK Sarajevo nakon susreta bilo je teško gledati, obzirom da ogorčenost, nedostatak protekcije i brige za vlastitu sigurnost.

Upravo je sigurnost ključni segment kada se pristupa organizaciji utakmice. S toga je dodatni “šamar” svim istinskim sportskim radnicima izvještaj delegata sinoćnjeg susreta Lazara Martinovića iz Čapljine, koji je ustanovio da “je organizator napravio propuste te da nisu osigurani svi uvjeti za odigravanje utakmice”. Postavlja se pitanje zbog čega je susret uopće mogao početi ako nisu osigurani svi uvjeti za odigravanje utakmice, te zbog čega nisu primijenjena pravila fudbalske igre na propisan način? Također, postavlja se pitanje, obzirom na grube propuste u radu, zbog čega je “krovna kuća” bh. fudbala ovu postavu službenih lica delegirala na susret, koji je unaprijed okarakterisan kao utakmica “visokog rizika”, kada oni očito nisu dorasli tom zadatku i kada je zbog njihovog izostanka zaštite pravila fudbalske igre moglo doći do neželjenih posljednica po zdravlje igrača.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH još jednom želi jasno dati do znanja da je zaštita igrača naš primarni zadatak, te da organizator premijerligaškog i Kup takmičenja, mora konačno donijeti adekvatnu disciplinsku mjeru, kako bi se svim nacionalističkim, fašističkim povicima, veličanju osuđenih ratnih zločina, negiranju države Bosne i Hercegovine i sličnim negativnim pojavama kojima nije mjesto na fudbalskim stadionima stalo u kraj, stoji u saopštenju.


I dok mediji u BiH oštro osuđuju divljanje navijača Širokog Brijega, jedan portal koji je očigledno naklonjen Širokom Brijegu prozvao je 'sarajevske medije'. Tačnije u svom tekstu nepoznati autor je naveo kako sarajevski ili ti ga bošnjački mediji nastavljaju 'rat' protiv Širokog. Prenosimo vam dio njihovog teksta:


Gnusne i lažne podvale koje nisu nikakav nepoznanica kad su u pitanju odnosi bošnjačkih medija prema Hercegovini i Širokom Brijegu se naravno nastavljaju i dalje nakon utakmice na Pecari gdje su snage odmjerili Široki i Sarajevo.

Incidenti koji su se dogodili koje nikako ne treba odobravati ali treba svakako spomenuti da su izazvani ponašanjem igrača Sarajeva kao i njihovih navijača, daljnji su povod za posvemašnu hajku koja se očekuje ovih dana na Široki Brijeg.

Neki nikad neće shvatiti da je Široki Brijeg vrlo miran gradić gdje policija skoro nema nikakvog posla do onog dana kad na Pecaru dolaze navijači iz Sarajeva. Nakon njihovih divljačkih napada na grad prije deset godina koji su rezultirali nemilim završetkom i pogibijom jednog sarajevskog navijača ovdje ništa više nije isto, prenosi ABCportal.info. Cijeli tekst možete pročitati
 
OVDJE.

Pitamo se da li su Širokobriježani doživjeli nekad nešto slično u Sarajevu, bilo da se radi o gostovanjima na Koševu ili Grbavici.


Veliko slavlje u svlačionici Širokog Brijega

Po završetku utakmice u svlačionici Širokobriježana je vladalo pravo slavlje, niko nije mogao sakriti svoje zadovoljstvo, pa tako ni predsjednik kluba Miro Kraljević koji je u zanosu euforije igračima obećao dati sve.

Oduševljeni igrači su ga dočekali s uzvicima: “Dupla premija, dupla premija…”, na što je Kraljević u zanosu rekao: “Sve ćemo vam dati, baš sve”.

Na drugoj strani vladalo je veliko razočarenje među igračima Sarajeva, koji su bili razočarani rezultatom, ali vjerovatno još više linčom koji su doživjeli sa tribina na Pecari.

Ubili su nam navijača - ništa. Neka ubiju i igrača, možda bude bolje nekada. Ee, fudbale...", napisao je igrač Saarajeva Stanojević na Instagramu. Stanojević zbog povrede već dugo nije u kombinacijama za prvi tim.



"Nema veze, fudbal se igra zbog sudija", dodao je Stanojević.

U svoj izvještaju delegat utakmice Martinović Lazar naveo je sljedeće:

Organizacija utakmice loša, sa propustima. Klub domaćin nije osigurao sve uvjete za odigravanje utakmice (ponašanje navijača,ubacivanje predmeta u teren, baklje i dr.) Održan brifing na vrijeme, sa svim službama i službenim licima. Službeni predstavnici klubova, sukladno propozicijama natjecanja,dostavili popise sa jasno naznačenim igračima do 21 godine, igračima stranim državljanima te igračima na posudbi.Izvršen pregled sportskih iskaznica i licenci kao i identifikacija igrača bez primjedbi. Na terenu,za vrijeme igre bilo je incidenata(u 76 minuti došlo do prekida utakmice o čemu više u izvješću).Ponašanje gledatelja na današnjoj utakmici u više navrata bilo je nesportsko od strane kluba domaćina i gosta(pirotehnika, neprimjereno navijanje). Doček i ispraćaj gostiju i službenih lica fer i korektan. Na današnjoj utakmici ispred komiteta za sigurnost prisutan gospodin Galić Dobroslav", stoji u zapažanju delegata Martinović Lazara iz Čapljine.

U izvještaju se navodi da je pomoćni trener FK Sarajevo Dževad Šarić isključen zbog nasilnog ponašanja, odnosno udaranja protivničkog igrča nogom u predjelu natkoljenice u prekidu igre.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da se na Pecari dešavaju slični incidenti, ekipi Širokog navodno slijedi rekordna kazna.

Šta znači ta 'rekordna' kazna nismo uspjeli saznati, ali sigurno je da će Širokobriježani biti žestoko sankcionisani u ovom slučaju.

Svakako da je i vrijeme da u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine konačno stanu u kraj ovakvim dešavanjima na bh. stadiona, a Pecara samo treba biti početak ozbiljnog rada u suzbijanu nemilih scena sa fudbalskih terena u BiH, prenosi Sportsport.ba.
 



(Admir Oručević)
 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.