20.2.2020. 12:39
3
"Ovdje moram da se 'zavalim' do 50.000 KM da bih postao roditelj, i pitanje je hoću li uspjeti! Spreman sam da odem iz ove zemlje"
Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO) je skup metoda liječenja dokazane neplodnosti jednog ili oba partnera. Neplodnost je jedan od problema koji je ravnomjerno zastupljen u cijelom svijetu. Prema statistikama svaki šesti par bori se sa ostvarivanjem potomstva.

Iako BiH ne odstupa previše od ostatka Evrope, za mlade bračne parove situaciju dodatno komplikuje finansiranje ovih postupaka.

Vlada KS krajem protekle godine donijela je odluku o refundiranju troškova za biomedicinski potpomognutu oplodnju, u kojoj se, kako je rečeno, broj tretmana koji se mogu refundirati popeo sa dva na pet. Na Federalnom nivou je također usvojen zakon, ali su se bez adekvatnog objašnjenja probili svi rokovi za usvajanje pravilnika o finsiranju i sufinansiranju. Drugim riječima, zakon postoji, ali ne i mehanizmi. 

O ovoj temi razgovarali smo sa Zejdom Šotom generalnim menadžerom klinike New life, kao i sa Mirzom Alihodžićem, civilnom žrtvom rata, koji ima ambiciju da se u budućnosti ostvari kao roditelj.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Izet Tahirbegović

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.