26.5.2020. 11:52
0
Sarajlija iz Beča o balkanskom korona-derneku: Mediji u BiH pišu svašta, a ne znaju kako 'Švabe' ovamo derneče pod koronom!
Pandemija koronavirusa u Evropi polako jenjava. Svakim danom sve više se ublažavaju preventivne mjere koje su na snazi bile više od dva mjeseca. Tako je glavni grad Austrije ponovo živnuo, nakon dvomjesečne izolacije od društvenih dešavanja. Otvaraju se klubovi i kafići, s tim da se građani Beča i dalje moraju pridržavati određenih uputa nadležnih.

Tu se prije svega misli na fizičku distancu.

Međutim, pravila očigledno ne važe za sve stanovnike ovog grada. Proteklih dana pojavio se  video snimak koji su objavili tamošnji mediji, koji pokazuje da su prekršena pravila o fizičkoj distanci, kao i policijski sat. Glavni akteri su osobe s Balkana.

Balkanska ulica je živa", piše austrijski Heute navodeći da se građani Beča sastaju sa svojim prijateljima u ugostiteljskim objektima, ali da u njima još uvijek postoje stroga ograničenja. Za jednim stolom smiju biti samo četiri osobe, a između stolova mora biti određena udaljenost. Također, policijski sat počinje u 23 sata. Snimak ovog derneka možete pogledati OVDJE.

H.H. iz Sarajeva(identitet poznat našoj redakciji), koji živi i radi u Beču, za naš portal kaže kako mediji u Austriji mnogo pišu o tom događaju, kao i da su Balkanci trenutno u centru pažnje austrijske javnosti.

"Bh. mediji najviše pišu o tome kada je riječ o našim državljanima, ali opet ne prenesu mnogo toga. Ne prenesu kako derneče 'Švabe', kao ni da se u Beču svakodnevno organizuju protesti protiv korona pravila, jer ugrožavaju ljudska prava i to već nekoliko sedmica zaredom", govori naš sagovornik. 

Osim Balakanaca koji krše pravila, u Austriji se piše i o predsjedniku ove države, Alexanderu Van der Bellenu. Naime, austrijska policija ga je u nedjelju zatekla u društvu supruge Doris Schmidauer u jednom restoranu u središtu Beča iza ponoći, iako kafići i restorani zbog epidemije koronavirusa smiju raditi do 23 sata. Van der Bellen je listu Kronen Zeitung potvrdio incident i izvinuo se, rekavši da se zapričao i zaboravio na vrijeme.

"Balkanci su sad najgori, a ni 'Švabe' (Austrijanci) se ne pridržavaju pravila, na ulici niko masku ne nosi, osim u prodavnicama i javnom prevozu, gdje je to obaveza. Ljudima je ovdje generalno dosadila priča o koroni, ne nasjedaju više na takve stvari, jer većina smatra da taj virus nije ništa opasniji od svinjskog ili ptičijeg virusa, koji su bili aktuelni prije nekoliko godina. Građani se zalažu da se mjere potpuno ukinu, jer su radna mjesta nastradala i mnoge firme imaju milionske gubitke", priča nam naš sagovornik. 

Dodaje kako je 'Baklanski korona-party' medijski popraćen zbog toga što se radi o ljudima iz tog dijela Evrope, ali da su se slični događaji i ranije tajno organizovali, te da su glavni akteri tada bili Austrijanci.

Prelistali smo austrijsku štampu i 'naletili' na jedan takav događaj. Kako je on izgledao, pogledajte OVDJE.

"Bilo je najmanje deset sličnih događaja, u kojima su učesnici bili državljani Austrije. Političari, milioneri, svi su sebi davali oduška na taj način. Niko doduše nije prošao nekažnjeno. Nekima prijete i zatvorske kazne, jer Austrija je ozbiljna država. Da se kojim slučajem ovdje dogodila afera sa respiratorima i  takva pljačka kao u BiH, sve bi se diglo na noge. Sigurno je da bi ljudi izašli na ulice i iskazali svoje nezadovljstvo, sve bi polupali. Glavni akteri bi snosili sanckije, u što kraćem vremenskom periodu", govori naš sagovrnik.

Kako nam je rekao za kraj razgovora, strah od koronavirusa nije bio glavni razlog zbog kojeg su se Austrijanci preteklih mjeseci striktno pridržavali preventivnih mjera, već strah od tamošnje vlade i rigoroznih kazni, predviđenih za sve njihove prekršitelje. 


(Admir Oručević)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.