28.5.2020. 14:17
12
Pitali smo advokaticu Fikreta Hodžića na osnovu čega su zaključili da se nabavljeni respiratori mogu koristiti na intenzivnoj njezi
Kompanija "Srebrena malina" preko svoje punomoćenice advokatice Mirne Delalić oglasila se povodom teksta pod naslovom "Trideset dana 'Respiratora': Građani nisu zaboravili i čekaju konkretne poteze Tužilaštva", koji je objavljen na portalu Klix.ba.

U nastavku prenosimo demanti u cjelosti:

"Obraćamo Vam se kao punomoćnici 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. i g. Hodžić Fikreta. Cijeneći odredbe Zakona o zaštiti od klevete FBiH, Kodeksa za štampu i online medije BiH i druge relevantne propise, u ime svojih klijenata, zahtijevamo objavu demantija na članak naslova: 'Trideset dana 'Respiratora': Građani nisu zaboravili i čekaju konkretne poteze Tužilaštva', novinara I.P., koji je objavljen na www.klix.ba dana 26.05.2020. godine. Zahtijevamo i da ovaj demantij bude objavljen bez promjena i dopuna, na isti ili istovjetan način u internetskom izdanju, kako je portal Klix.ba objavio i gore navedeni članak.

Naglašavamo da se ovaj demantij upućuje u ime društva 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica, ali i fizičkog lica Hodžić Fikreta, s obzirom da su u predmetnom članku izneseni netačni navodi kojim se nanosi šteta ugledu 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica ali i lično Fikretu Hodžiću.

Prvo, u članku se iznose navodi kako je na sarajevski aerodrom stiglo 80 respiratora iz Kine 'koji gotovo da ne ispunjavaju niti jedan uslov potreban za korištenje u jeku tada značajno prisutnije epidemije koronavirusa'. Zatim se navodi kako aparati nisu stacionarni, odnosno da nisu namijenjeni bolničkom liječenju i da je riječ o respiratorima namijenjenim za kratkotrajnu upotrebu u kolima hitne pomoći. Ove informacije portal klix.ba prenosi već nekoliko puta, bez da navodi izvor svojih saznanja. Pozivanje na navodno vještačenje je potpuno neosnovano, jer niti jednom nije precizirano ko tačno je izvršio vještačenje, pod kojim brojem i kojeg sudskog predmeta, i šta je tačno sadržano u takvom vještačenju. Dakle, iznose se konstatacije i sud bez uporišta.

Podsjećamo da se predmet o kojem konstantno izvještavate u svojim člancima nalazi u fazi istrage, a da ste unaprijed iznijeli stavove i zaključke bez bilo koje odluke nadležnih sudskih organa. U skladu sa Kodeksom časti BH novinara se zahtijeva posebna pozornost i odgovornost kod izvještavanja u sudskim postupcima, a prvenstveno poštovanje presumpcije nevinosti, integriteta i dostojanstva stranaka u sporu, te izvještavanje bez predrasuda i pežorativnih aluzija u izvještaju.

Konstantnim iznošenjem ovih netačnih informacija, ali i poluinformacija, pričinjava se ogromna šteta društvu 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. i g. Fikretu Hodžiću.

Suprotno navodima koje iznosite, a cijeneći specifikacije predmetnih respiratora ACM812A, isti su u mogućnosti da rade u sljedećim režimima: A/C (kontrolisano disanje i asistirano disanje), SIGH, IPPV (Intermittent positive pressure ventilation), SIPPV (Synchronised intermittent positive pressure ventilation), SIMV (Synchronized Intermittent Mandatory Ventilation). Naglašavamo i da su apsolutno netačni navodi da se predmetni respiratori ne mogu koristiti kao stacionarni.

Drugo, navodite i: 'Hodžićevoj kompaniji blokirani su bankovni računi'. Iako je klix.ba očito u posjedu sudskog dokumenta koji je ranije objavljen, ipak se iznose netačni navodi, s obzirom da računi društva 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. nisu blokirani, nego se radi o privremenoj mjeri obustave izvršenja finansijskih transakcija. To su dva potpuno različita pravna termina sa potpuno različitim pravnim posljedicama, koje je neophodno razlikovati i u novinarskom izvještavanju.

Želimo ovim putem demantovati i navode o postojanju dva različita ugovora koje konstantno iznosite. S obzirom da se radi o predmetu istrage sva pitanja vezana uz ovu problematiku će se raspraviti pred nadležnim institucijama i uz poštivanje osnovnih načela sudskih postupaka.

Konačno, u vezi sa navodom koji iznosite kako je novac građana 'potrošen uzalud' pozivamo Vas na poštivanje svih gore navedenih načela, a posebno u smislu odredbi člana 6, člana 8. i člana 10. Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Zahtijevamo da ovaj demanti objavite u cjelosti, bez korekcija i da objavite izvinjenje zbog nanošenja štete".


Vještačenje tvrdi drugačije

Podsjetimo, istragom Tužilaštva BiH i naređenim vještačenjem, utvrđeno je da se ovi respiratori ne mogu koristiti u bolnicama na intenzivnoj njezi jer se radi i "emergency" respiratorima koji se koriste u hitnim slučajevima, odnosno ambulantnim kolima, što je utvrdio i vještak Ismet Suljević.

Kontaktirali smo punomoćnicu firme 'Srebrena malina', da nam obrazloži na osnovu kojih tvrdnji u demantiju se osporava vještačenje i zbog čega su netačni navodi da se predmetni respiratori ne mogu koristiti kao stacionarni.

"Demanti je upućen sa moje strane ispred gospodina Hodžića. Sve što je potrebno sadržano je u tom tekstu, a ukoliko bude potrebni demanti će biti upućen i na druge medije. Istraga je u toku, treba sačekati konačnu odluku, pa da onda možemo komentarisati bilo šta", izjavila je Delalić za Source.

Da li demanti piše Fikret Hodžić?

Ne, piše ih njegov punomoćnik, a to sam ja.

Na osnovu čega se tvrdi da su netačni navodi da se respiratori mogu koristiti kao stacionirani?

"Zaista ne želim komentarisati i ulaziti u takvu raspravu", izjavila je za Soruce advokatica Mirna Delalić.

Jučer su u razmaku od pola sata stigla donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih arapskih Emirata a onda i preostalih 20 respiratora koje je nabavila tvrtka Srebrna malina. Oznake na kutijama govore kako se radi o istim respiratorima, jedina razlika je, što su jedni nabavljeni javnim novcem u iznosu 10 i pol milijuna maraka, a drugi - donirani, prenosi N1.

Dva aviona,  jedan iz UAE, drugi iz Kine. Jedan s donacijom, drugi s nabavkom plaćenom javnim novcem. U oba, kutije sa istom oznakom respiratora.

"Mi ne znamo to, mi na spisku koji imamo rečeno nam je da imamo 40 respiratora u ovome loudu koji je došao . Koja vrsta je ja neću znati dok ne vidim spisak koordinacionog tijela, dok ne dođe na Vijeće ministara BiH, i onda će na tome spisku se pojaviti koja je vrsta respiratora", kazala je ambasadorica Bisera Turković.

Na deklaraciji ipak jasno vidljivo. ACM812A - naziv respiratora poznat cijeloj bh javnosti. 


(Admir Oručević)

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.