31.8.2020. 12:01
3
Kako će se izbori u Crnoj Gori odraziti na BiH: Razočarana sam ponašanjem Draška Stanivukovića, očekivali smo da će on biti drugačiji
Neposredno nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora u Crnoj Gori, lideri opozicionih koalicija pojavili su se pred kamerama. Ne skrivajući oduševljenje rezultatima - DPS 35,12 posto, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,52 posto, koalicija "Mir je naša nacija" 12,55 posto "Crno na bijelo" 5,57, Socijaldemokrate 4,09 posto - uputili su ipak poruke pomirenja ostavljajući utisak da ne žele politički revanšizam.

Ruka pomirenja suprotstavljenoj političkoj opciji, bez revanšizma, saradnja sa manjinama - to je pozitivna poruka koju je Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Za budućnost Crne Gore", sinoć u govoru ponudio građanima Crne Gore, još aktuelnim vlastima, ali i strankama s kojima bi možda mogao da pravi novu crnogorsku vladu.

Uprkos tome, zbog izbornih rezultata u Crnoj Gori, slavilo se u gradovima RS u BiH, Banjoj Luci, Palama, Istočnom Sarajevu ali i u Beogradu i Čačku u Srbiji. Međutim, u narednim danima preostaje da se vidi ko je, ustvari pobijedio na izborima. DPS je i dalje pojedinačno najjača stranka u Crnoj Gori, a njen predsjednik je Milo Đukanović koji je i predsjednik Crne Gore.

Kako sada stvari stoje, presudna prevaga za formiranje nove vlasti u Crnoj Gori mogao bi biti Albanac Dritan Abazović, prvi čovjek Ujedinjene reformske akcije (URA), mladi političar koji se i u predizbornoj kampanji zalagao za ekspertsku vladu. Kako će na to gledati prosrspki blok, ostaje da se vidi. Ono što su slavljenici pobjede u Crnoj Gori, Srbiji i RS-u, tačnije pristalice prosrpske politike zanemarile, jeste da je sigurno Abazović ideološki mnogo bliži Demokratskoj partiji socijalista nego prosrpskim strankama.

Raniji konflikti, žestoki govori mladog Abazovića upućeni predsjedniku Crne Gore Đukanoviću, ne moraju primarno značiti da će se prikloniti strankama prosrpske orijentacije. I sam Abazović je kazao da mu ni Demokratski front nije mnogo blizak. Treba podsjetiti da je Budimir Aleksić, poslanik DF-a, 2018. godine je rekao da Abazović "pokušava da prevari srpsko biračko tijelo".

O trenutnom političkom procesu u Crnoj Gori razgovarali smo sa političkom analitičarkom Ivanom Marić.

Tokom razgovora dotakli smo se Draška Stanivukovića i njegovog nedavnog 'izleta' u Crnoj Gori.

Podsjetimo, Stanovuković je uhapšen u CG za vrijeme dok prisustvovao litiji koja je održana u Nikšiću. Nakon puštanja, morao je napustiti Crnu Goru i tom prilikom mu je izrečena zabrana ulaska u Crnu Goru narednih godinu dana.


(Admir Oručević)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.