18.12.2020. 14:11
2
Bh. pjevači o nastupima za Novu godinu: Zakopali su nas do grla i stojimo tako zakopani. Ja ne mogu da funkcionišem kada nastupam pred 30 ljudi
Novogodišnju euforiju u cijelom svijetu zaustavila je pandemija koronavirusa. Tako da ove godine neće biti organizovanih dočeka u najluđoj noći.

Član Kriznog štba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je jučer na pres-konferenciji da je stabilizirana situacija s pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini, ali da ipak neće biti slavlja Nove godine na otvorenom, ali ni u zatvorenim ugostiteljskim objektima.

Isto tako morat će se poštovati dosadašnje mjere koje su bile na snazi.

"Mogu raditi za goste, ali do 23 sata. Nema organizovanog slavlja Nove godine. To znači ni onih prije 12 sati, po kafanama, na lokacijama od 8 do 11 sati to nije dozvoljeno. To je nešto što bi bilo u suprotnosti s mjerama. Pozvali smo sve da se Nova godina slavi obiteljski, to je preporuka, a ne naredba. Smatramo da je svako miješanje potencijalni rizik za prenošenje Covida-19. Mnoge zemlje su davale limit. Nismo ništa navodili već smo pozvali građane da Novu godinu dočekaju u kruug obitelji", rekao je Čerkez.

Tako će mnogi ugostiteljski objekti i hoteli morati otkazati već najavljena novogodišnja slavlja. Ova informacija nije dobro dočekana kod bh. muzičara, čija je egzistencija još jednom primila snažan udarac.

"Planirao sam nastup u Jablanici u jednom hotelu, ali zbog ovih novih mjera, izgleda da neće biti ništa od toga. Da su nam dopustili i uz manji broj održali bi nastup, ali bojim se da nećemo gledati ni taj scenario", izjavio je ja za Source pjevač Šaćir Ameti.

"Za vrijeme korone uspio sam snimiti tri pjesme, ali što se nasutpa tiče, zakopali su nas do grla i stojimo sad tako zakopani. Nadamo se vakcini i da će se što prije sve završiti", govori Ameti.

Njegov kolega Neno Murić smatra da i pored poteškoća u kojima su se našli muzički radnici, na kraju najvažnije sačuvati zdravlje.

"Ja sam to od početka tako shvatio. Ipak stanje je ozbiljnije nego što smo to mogli očekivati. Teško jeste, najviše mi nedostaju koncerti i druženje sa ljudima, pogotovo kada naviknete da ste u tom poslu preko 15 godina. Finansijski momenat isto tako nije zanemarljiv, jer sve traje poprilično dugo. Čovjek ima krov nad glavom i neće umrijeti od gladi, ali fali nam motiva da stvaramo. U prvim danima pandemije sam počeo raditi na novim pjesmama, ali sada nemam snage za takve stvari. Kolege muzičari me malo motivišu da se pokrenem", govori Murić za Source i dodaje da je imao određene planove kada je riječ o novogodišnjoj noći.

"Planirali smo nastupiti u hotelu 'Europa' u Sarajevu, ali sada se moramo prilagoditi situaciji. Iako je menadžet hotela poduzeo sve mjere, mislim da ima nekih nelogičnosti. Ne može se na isti način ograničiti prostor od stotinu, kao i onaj od hiljadu kvadrata na 30 ljudi. Razmišljali smo detaljno o tim stvarima, bina bi bila odvojena, gosti bi plesali za svojim stolovima, bilo bi dovoljno razmaka između ljudi, ali ljudi iz kriznog štaba misle drugačije", izjavio je Murić.

"U suštini svake godine već u julu ja sam znao gdje ću nastupiti za Novu godinu. Ovaj put to nije bio slučaj, jer je pandemija koronavirusa sve poremetila, tako da se moj menadžer i ja nismo se ni trudili da tražimo angažman za tu noć", izjavio je za Source pjevač Denial Ahmetović.

"Nije potrebno spominjati koliko nas je korona unazadila. Moje poslovanje je u potpunosti stalo, jer ja ne mogu da funkcionišem i nastupam pred malim brojem ljudi. Nije dovoljno da broj okupljenih bude 30 ili 50 ljudi, potreban je mnogo veći broj kako bi se ispunilo to koncertno raspoloženje i postigla sjajna atmosfera", tvrdi Ahmetović.

Na kraju recimo da će se novogodišnja noć uglavnom dočekivati u krugu porodice, a Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo najavili su da će inspektori obilaziti objekte koji su najavili proslave kako bi utvrdili da li se poštuju propisane mjere i naredbe kriznih štabova.


Novinar: Admir Oručević






2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.