24.12.2020. 15:15
0
Detalji požara u migratnskom kampu Lipa: Nakon neviđene drame, grupa migranta krenula prema Sarajevu?
Nekolio stotina migranata vratilo se danas u kamp Lipa gdje su im volonteri Crvenog krsta podijelili obroke, prve od jučer ujutro kada su dobili posljednji obrok.

Nakon požara koji je buknuo jučer u kampu Lipa ostala su čitava samo dva šatora te nekolicina kontejnera. Migranti su provalili u kontejnere nakon povlačenja uposlenika IOM-a i medicinskog osoblja te su neki tu proveli noć. Drugi dio je noć proveo pod otvorenim nebom. 

"S obzirom da je jučer policija počela sa uviđajem, IOM je potpuno povučen iz kampa, isto tako i zaštitarska agencija. Nakon što smo se povukli, ušla je policija i sada nemamo nikakvu nadležnost nad kampom. Svi migranti su u toku požara zatečeni na sigurnoj udaljenosti, osim nekolicine koja se nalazila u kampu. Jedna velika grupa migranata je tokom noći pokušala doći do Bihaća, ali su u tom pokušaju zaustavljeni od strane policije
"
, izjavila je za Soruce Nataša Omerović, upraviteljica migrantskog kampa Lipa.

Za sada je još uvijek nepoznato gdje će migranti boraviti. U kampu su jake policijske snage MUP USK, Specijalne policije, a bili su i pripadnici Granične policije BiH.

"Prema slikama s terena vidi se da su migranti smješteni u šator koji je preživio požar, koji se ranije koristio kao restoran. Trenutno mi radimo neke druge aktivnosti, nemam o informacije kako se migranti sada kreću, niti kako se radi dostava hrane", govori Omerović.

Navodno još niko nije zvanično potvrdio da li se očekuje dopremanje kontejnera u kamp Lipa. Ranije je takva informacija saopćena iz Vijeća ministara BiH, odnosno da će kamp Lipa ostati u funkciji ali kontejnerskog tipa. Nekoliko desetina migranata pokušava osposobiti neke od šatora i pokriti ih pločama koje su ostale u kampu kako bi mogli tu provesti noć. Vremenski uslovi im ne idu na ruku s obzirom da je temperatura već niska i puše vjetar. Prema nekim informacijama koje su se mogle jučer čuti i pročitati, jedna grupa se migranata je nakon požara zaputila prema Sarajevu.

"I prije ovog nemilog događaja razgovarali smo sa migrantima i pitali ih kakvi su im planovi u slučaju da se ovaj kamp zatvori. Jedni su govorili da bi išli prema Sarajevu, drugi ka Bihaću, treći bi se odlučili za ostanak ovdje. Nemamo informacije o grupi koja se zaputila ka Sarajevu i njenoj brojnosti, znamo samo za ovu koja se uputila prema Bihaću. Mogu reći da oprema koja je izgorjela imala veliku vrijednost, riječ je o šatorima, velikim zalihama goriva, uredskom namještaju. Danas je evidentno je gdje požar počeo i kako se kretao", izjavila je Omerović.

Za sada nema incidenata u kampu, ali nema zvaničnih informacija šta će biti sa migrantima u Lipi. Mnogi nisu uspjeli ući u Bihać niti doći do kampa Bira za koji vlasti USK traže da se ukine za smještaj migranata kao i Miral u Velikoj Kladuši.  


(Admir Oručević)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.