20.1.2021. 11:15
0
Za deset dana počinje drugo polugodište u KS, hoće li se učenici vratiti u školske klupe: Kakve nedostatke je donio online model za učenike?
Prvog februara počinje nastava u drugom polugodištu školske godine u Kantonu Sarajevo, a prema najavama model nastave bit će skladu sa mjerama Kriznog štaba.

Iza nas su dva polugodišta u kojima su nadležni morali primjenjivati model online nastave. 

U razgovoru sa Anisom Krivićem, bivšim ministrom obrazovanja za nauku i mlade, pokušali smo analizirati iskustva koja smo stekli primjenom pomenutog modela.

"Sigurno je da je ovo bilo do sada najveće iskustvo za obrazovni sistem u KS, budući da se ovakve pojave nisu nikada dešavale. Dosta smo improvizirali, ali moram istaći da nismo nespremni dočekali pandemiju koronavirusa. 15.03. uvedena je online nastava u većem dijelu KS, a u naredna tri dana uspostavljena je online nastava u skoro svim školama. Dobro smo se snalazili i kada je u pitanju osoblje i nastavnici koji su trebali da rade online nastavu. Online nastava je bila nužno zlo i samo proces da se nastava realizira, tj. da nam ne propadne školaska godina", govori Krivić.

Krivić ističe da improvizacija sama po sebi ne mora biti loša, te da može biti inovativna. Upitan da prokomentariše vraćanje učenika u školske klupe, kazao je da je za vrijeme njegovog mandata bio izrađen cjelokupan sistem za povratak učenika u škole.

"Priprema škola, način na koji će se to realizirati, kako će se ponašati direktori, koje će obavjesti slati roditeljima, sve smo bili pripremili. Naši učenici su se postepeno počeli vraćati u klupe, nakon čega je kombinovani modela nastave zaživio kako treba. Međutim povratak u školske klupe može da ovisi o samo jednoj stvari, a to je trenutna epidemiološka situacija. Da sam imao moć nad pandemijom , nijedan učenik ne bi išao u online okruženje, već u školu, kako je to i predviđeno nastavnim planom i programom", kazao je Krivić za Source.

Pokušali smo doći i do Naide Hote-Muminović, nove ministirce predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, članicom NiP-a, kako bi nam otkrila koje su namjere ovog ministarstva kada je riječ o sigurnom povratku učenika redovnoj nastavi.  Međutim i pored nekoliko pokušaja nije odgovarala na naše telefonske pozive. Napomenimo, da je to problem koji imamo sa većinom članova ove stranke.

Za kraj mišljenje smo potražili u jednoj osnovnoj školi u KS, tačnije zanimalo nas je kako se nastavni kadar prilagodio na online nastavu?

"Svjesni smo činjenice da online nastava ne može zamijeniti redovan nastavni proces, ni direktnu komunikaciju učenik-nastavnik. Ona je samo pogodna za kraće vremenske periode i situacije, gdje je bolja  bilo kakva realizacija nastave od obustave. Smatramo da je ovaj period koji je bio nužan, te da je napravio poprilične nedostatke u usvojenim znanjima. Trebat će dosta vremena da se te praznine i propusti nadoknade,"
kazala nam je nastavnica jedne osnovne škole u Sarajevu(identitet poznat redakciji portala).

Kako će izgledati nastava u drugom polugodištu kako smo već istakli, najviše ovisi od Kriznog štaba, koji će odlučiti koje su to dovoljno sigurne epidemiološke mjere koje bi omogućile normalizaciju nastavnog procesa u drugom polugodištu.


Novinar: Admir Oručević






0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.