6.5.2021. 8:23
0
Hoćemo li ostati bez plina, rat između Energoinvesta i BH-Gasa se nastavlja: Dolari su kupljeni, ali nam ne daju fakturu, jednsotavno ruše sistem
Energoinvest kao snabdjevač i uvoznik prirodnog gasa u FBiH uputio je saopćenje u kojem je objavio da će od petka 7. maja 2021. godine u 6 sati doći do obustave isporuke gasa u Federaciji BiH.

"Navedena obustava isporuke gasa je neminovnost uzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni gas za mart 2021. godine od BH Gasa d.o.o. Sarajevo. Iako su potrošači u Federaciji BiH ovaj gas uredno platili i izmirili svoje obaveze za mart 2021. godine putem lokalnih distributera ili direktno BH Gasu, BH Gas odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, čime bi bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa Gazprom exportu kao i svih carinskih i poreskih obaveza", stoji u saopćenju.

Dodaje se da odbijanje plaćanja od strane BH Gasa i vraćanje faktura Energoinvestu traje već više mjeseci, bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

"Navedena situacija i neplaćanje posljednje fakture za mart 2021. godine je dovela do toga da smo od ruskog isporučioca gasa dobili upozorenje o neminovnosti plaćanja ili dalje obustave isporuke gasa. Kako do plaćanja nije došlo uprkos višestrukim upozorenjima upućenim BH Gasu, kao i podizanjem sudske tužbe od strane Energoinvesta kod nadležnog suda, to će se dalja isporuka gasa obustaviti 7. maja 2021. godine", stoji u saopćenju.

Navedena situacija je također uzrokovala Energoinvestu ozbiljne poslovne štete zbog neplaćanja i pripadajućih carinskih i poreskih obaveza za gas, a naravno dovela i do urušavanja ugleda Energoinvesta kod partnera sa kojim Energoinvest posluje više od 40 godina.

"Dodatno želimo informisati javnost da je navedeno neplaćanje svjestan čin BH Gasa kojim nastoji zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u FBiH, a koje mu saglasno postojećoj zakonskoj regulativi odavno ne pripadaju. Neplaćanjem gasa Energoinvestu kao snabdjevaču i uvozniku gasa nastoji se iznuditi zadržavanje statusa quo i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih Zaključaka br. 599/21 od 08.04.2021, kojim je afirmisana obaveza primjene Uredbe a po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sistema Federacije BiH", navode.

Dodaju da je u nastaloj situaciji u kojoj je detaljno i dnevno upoznata, Vlada Federacije BiH pokazala potpunu nemoć u sprovođenju vlastitih zaključaka, iz razloga koji su Energoinvestu nepoznati i potpuno neobjašnjivi.

"Energoinvest obaviještava da će u petak 7. maja 2021 godine u 11 sati održati konferenciju za štampu gdje će prezentovati relevantnu dokumentaciju i prepisku o navedenoj problematici koja se dešava od decembra 2020 godine i odluke o prelasku na daleko ekonomičniju rutu putem Turskog toka", zaključuje se u saopćenju.

Telefonski smo kontaktirali Jasmina Salkića, direktora BH-gasa, kojeg smo upitali hoce li Bih ostati bez gasa.


"To morate pitati Energoinvest koji protuzakonito djeluje
", kratak je bio Salkić.

Na pitanje da li BH-gas odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, čime bi bilo omgućeno izmirenje obaveza prema Gazprom exportu, SAlkić je rekao:

"Ne odbijamo ništa, nego BH gasu nije dostavljena faktura koja se 23 godine dostavlja, Energoinvest neće da je dostavi. Svi su dolari kupljeni da se plati, ali nam oni ne daju fakturu. jednostavno ruše sistem, ruše južnu interkonekciju!", rekao nam je Salkić.

Nedugo nakon našeg razgovora na našu mail adresu, stiglo je i saopćenje iz ove firme:

- BH-Gas želi javno i transparentno da upozna javnost da saopćenje Energoinvesta ne odgovara istini i potpuno dezavuiše javnost. 
BH-Gas ĆE U ROKU 30 SEKUNDI NAKON PRIJEMA RUSKE FAKTURE OD ENERGOINVESTA IZMIRITI OBAVEZE PREMA GAZPROM EXPORTU i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom.

Jedina neplaćena faktura je za mart mjesec i ista je dospjela za plaćanje prije 5 dana. 

Energoinvest svjesno zanemaruje činjenicu da je BH-Gas predložio i prelazno rješenje koje je ENERGOINVEST ODBIO. 

BH-Gas dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i da Energoinvest dezavuiše Vladu FBiH što može imati negativnih finansijskih poljedica u čemu BH-Gas ne želi niti da slučajno učestvuje.  

Energoinvest ne želi da dostavi fakturu Gazprom Exporta i time onemogućava BH-Gas da izvršava obaveze kako je izvršavao posljednje 23 godine. Ovo je pravno nasilje koje provodi Energoinvest i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstovao preuzimanje potrošača BH-Gasa i time doveo BH-Gas u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju. Energoinvest želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja. 

Mjesecima smo upozoravali da će scenario prelaska na Turski tok biti upravo ovakav i da će Energoinvest samoinicijativnim prelaskom na taj pravac ostaviti sve ugovore sa pravca Beregovo. Sada imamo situaciju da su mađarski transporter FGSZ i srbijanski transporter Transportgas Srbija dostavili opomene za plaćanje transportnih troškova i to za ugovore koje je ENERGOINVEST TREBAO RASKINUTI. 

Energoinvest i pojedinci, iz nama poznatih centara moći, prisiljavaju BH-Gas da čini nešto što niti jednim dokumentom nije propisano i jasno im je saopćeno da takav vid pritiska neće proći, a BH-Gas će fakturu Gazpromu izmiriti za 30 sekundi samo da ENERGOINVEST DOSTAVI TU FAKTURU, ALI NE ŽELE.
 
BH-Gas nikad nije zaustavljao plaćanja prema Gazpromu niti su se ta plaćanja dovodila u pitanje, ali mi ne možemo platiti ako Energoinvest NE ŽELI DA NAM DOSTAVI GAZPROMOVU FAKTURU KAKO JE TO RAĐENO PROTEKLE 23 godine. 

Žele da BH-Gas postupa protivno zakonskim propisima i da se odrekne svih razvojnih projekata koje znače diversifikaciju izvora snabdijevanja. 

BH-Gas MOLI SVE INSTITUCIJE ZA SPROVEDBU ZAKONA DA SE UKLJUČE U OVAJ PROBLEM JER JE NA DJELU PRAVNO NASILJE KOJE JE PROUZROKOVANO SAMOINICIJATIVNIM PRELASKOM ENERGOINVESTA NA TURSKI TOK I TO PROTIVNO ODLUKAMA VLADE DAOBJE KOMPANIJE OSTANU NA PRAVCU SNABDIJEVANJA BEREGOVO-BiH I TO DO 2023. godine. 
BH-Gas posjeduje svu dokumentaciju po osnovu pritisaka na ovu kompaniju kao i ostale dokaze na kojim se vide osobe koje su u pozadini ovog pritiska, navodi se u saopćenju.


(Admir Oručević)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.