21.6.2021. 14:05
1
Šta bh. političari kažu o Murizu i Dženanu Memiću: Bez obzira na prijetnje i danas hrabro stojim uz babu Muriza. Majke mi, ovo je jedan od najvažnijih poslijeratnih procesa!
Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, a 15. februara je preminuo na UKCS-u. Kada je napadnut, bio je u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede. Do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je zadobio povrede koje su dovele do smrtnog ishoda.

Jučer je u javnosti objavljena vijest da je Muriz Memić navodno dobio prijetnje od Fahrudina Ramića, supruga Alise Mutap, koja je kao što je već poznato uhapšena protekle sedmice. Ramić je nakon prijetnji uhapšen, ali je danas kako su već objavili mediji, pušten na slobodu.

Vjerovatno ne postoji osoba koja u detalje ne poznaje slučaj Dženana Memića i koja nije upućena u sve ono što se proteklih pet godina dešavalo i govorilo o ovom slučaju. Posljednjih mjeseci krenulo je i sa hapšenjima mnogih lica koja su se dovodila u vezu sa događajem koji se desio 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži, te koja su dovela do toga da se klupko o ovom slučaju polako počne odmotavati.

Javni istupi poznatih ličnosti u godinama iza nas o slučaju Dženana Memića, mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Rijetko je ko od poznatih faca, pogotovo iz političkih struktura, imao 'hrabrosti' javno reći šta misli o slučaju koji godinama okupira bh. javnost.

Tako da smo danas odlučili pozvati samo neke(do kojih smo uspjeli doći) od političkih zvaničnika iz naše zemlje, koje smo upitali za mišeljenje o ovom slučaju.

"Teško se nešto novo ima reći o ovom slučaju.  Ja sam od prvog trenutka sa tim ljudima i proživljavam sa njima sve to na neki način, naravno u mnogo blažem obliku, jer su oni izgubili brata i sina. Muriz je čovjek koji nam je pokazao kako se treba boriti i treba istrajavati u pronalasku istine. Mislim da bi meni lično bio jedan od najsretnijih dana u životu, kada bi se pronašla i dokazala prava istina po pitanju ovog slučaja. Vjerovatno su se mnoge porodice već zadesile u sličnim situacijama, ali su vremenom posustajale u borbi sa nepravdom. Pogotovo u situacijama kada mediji ne prate dovoljno određeni slučaj, i kada on u pojedinim trenucima možda pada u zaborav. Zato je Muriz pokazao kako se bori, ne samo za svoje dijete, nego za sve nas. Ovo je majke mi jedan od najvažnijih posljeratnih procesa" , kazao je Nermin Muzur načelnik Općine Ilidža.

Dodaje da je poznavao Dženana jer su stanovali u istoj mahali, ali i bez obzira na to, smatra da svaka normalna osoba treba da osjeća bliskost sa porodicom Memić.

"Nikada nisam imao problem da javno kažem da sam uvijek tu i da sam im na raspolaganju, sa svim svojim kapacitetima, ali ne samo njima, već svakome koga zadesi slična sudbina. Ne libim se reći, bez obrira na prijetnje, da kao što sam bio na početku i danas stojim hrabro uz babu Muriza. I dok god se on bori i za cilj ima da otkrije istinu, uvijek može računati na mene i uvijek ću biti rame uz rame sa njim", rekao je Muzur za Source.

Mahir Dević predsjednik Kluba SDA u Skupštini Kantona, ističe da bi volio da se slučaj napokon riješi zbog porodice Memić i svega onoga kroz šta godinama prolaze.

"Nadam se da su konačno na dobro putu da se taj predmet već jednom riješi. Teško mi je bilo šta komentarisati, jer sve detalje slučaja ne poznajem, ali ono što bi kao čovjek volio jeste da ta dugogodišnja patnja Muriza i njegove porodice konačno završi", kazao nam je Dević i dodao:

"Pokušavam da empatišem sa tom porodicom i njihovom boli, mislim da je svaki građanin do sada to na neki način radio. U konačnici vjerujem da je BiH ipak pravna država, iako se u ovom momentu pravosuđe nalazi u jednoj vrsti krize i toga smo svjedoci, ali da će pravda na kraju pobjediti", izjavio je Mahir Dević za naš portal.

Slično mišljenje dijeli i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

"Slučaj svakako zaslužuje pažnju, ne  samo javnosti, nego onih koji donose odluke sudsko tužilačkim procesima. Svjedoci smo raznih afera kada je u pitanju pravosudni sistem BiH i ovo je primjer loše prakse, jer samo upornost porodice Memić je dovela do toga da je došlo do obnove postupka i da je na neki način ukazano na probleme u sistemu pravosuđa. Zbog toga ovo je važan postupak i sa posebnom pažnjom ga i ja pratim. Sigurno znate da se pogotovo političari ne smiju miješati u bilo kakve sudske procese", izjavio je Mehmedović.

Kazao je kako vjeruje da će slučaj dobiti pravedan epilog.

"Kako kažu, pravda je spora, ali dostižna. Optimista sam da će pravda biti zadovoljena u ovom slučaju i masi drugih za koje javnost ni ne zna", kazao je Mehmedović za Source portal.


Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.