9.7.2021. 9:50
2
Ko nas 'vodi'? Najveći gafovi bh. političara: 'Treba ukinuti Kanton Sarajevo', 'Moramo se odlučiti, je li sat ili je 60 minuta?'...
Tokom pandemije koronavirusa osim nesposobnosti, svjedočili smo raznoraznim gafovima i tragikomičnim situacijama i izjavama naših političara, koje su nam mnogo puta otvorale oči i pokazale kakvi ljudi vode ovu zemlju.

Krenuvši od onih na državnim, pa sve do najnižih nivoa vlasti, mogli smo se uvjeriti da se u svojim lažima, pustim obećanjima i dokazanom neznanju, politički funkcioneri toliko znali 'zbuniti', izvaliti takve gluposti, da to ni pas s maslom ne bi mogao pojesti.

Neki ipak to rade sa namjerom, kao što je prije dva dana na skupu SNSD-a učinio Milorad Dodik, kada je prostim riječnikom 'počastio'  zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Pericu Bundala.

''Neku večer gledao sam Bundala u televizijskoj emisiji. Kaže, sada je Kozarska Dubica prestala biti bankomat SNSD-a, e je*o mater svoju'', kazao je Dodik. 

Nije ovo prvi put da Dodik na ovaj način pokazuje svoju bahatost, koja od njegovih stranačkih kolega bude nagrađena aplauzom.


Bakir Izetbegović - "Metak samo onome ko mi da pušku"

Osim Dodika i Bakir Izetbegović je u svojoj karijeri imao nekoliko epohalnih izjava.

Najsvježija je ona o ratu, kada je kazao da ukoliko dođe do ratnih sukoba spreman je stati pred ljude.

Izetbegović je, govoreći o non-paperu i planovima o navodnoj podjeli Bosne i Hercegovine, koji je prije nekoliko mjeseci podigao dosta prašine u regiji, istakao da ne može reći da „neće biti rata“.

"Mom ocu su prebacivali kad je rekao ‘mirno spavajte, neće biti rata’. Onda je bilo rata“, rekao je Izetbegović.

"Ja to izgovoriti neću. To ne ovisi samo o Aliji (Izetbegoviću) ni Bakiru““, dodao je.

Rekao je i da bi "radije danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH“.

"Ničija majka zbog mene nije zaplakala, niti će. Od mene može metak dobiti samo onaj ko mi pušku uvali. Svako dobro, Bosno i Hercegovino", kazao je Bakir Izetbegović.


Fadil Novalić: Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju za vakcinaciju

Skoro svaka izjava Fadila Novalića analizira se na društvenim mrežama. Mnoge spadaju u domen obrnute psihologije, koje vjerovatno podržavaju ili ti ga razumiju samo pripadnici i simpatizeri SDA stranke. Tako je premijer prije nekoliko dana kazao: "Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju za vakcinaciju i to će biti sastavni dio aktivnosti i mjera Vlade FBiH. To ćemo povjeriti agenciji koja je stručna za to". 

Još jedna od izjava koja se ističe je ona iz aprila ove godine, kada je u jeku pandemije, Novalić opravdanje u nenabavci vakcina potražio u sljedećim riječima: "Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, 'potrčali' prvi i bili neki, 'pokusni kunići'. Neke su države to prihvatile - Mađarska, Srbija, Izrael..."


Gafovi Mirze Čelika: Je li sat ili 60 minuta?

Bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik je na jednoj od online sjednica imao vrlo interesantan zahtjev za kolege: "Moramo se odlučiti, je li sat ili je 60 minuta?".

Inače, ovo nije prvi gaf Mirze Čelika na domaćim televizijama. Svojevremeno je umjesto "de facto i de jure" izjavio "franko de jure".

"Hvala vam, čuvajte se svi, građani u Kantonu Sarajevo, BiH i svijetu. Molim da poštujete naredbe Kriznog štaba kako bi ova pandemija završila sutra, a ne danas", rekao je u jednoj svojoj izjavi Čelik.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić obraćajući se medijima u Banjoj Luci napravio je gaf i veoma brzo postao hit na društvenim mrežama.

"Zahvaljujem i vama novinarima za sve što ste uradili da ova pandemija dođe do svakog u kuću i zahvaljujem se rukovodstvu RS-a i Miloradu Dodiku..."rekao je Đajić pred novinarima.

Svoju ljubav i privrženost prema Miloradu Dodiku izjavom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pokazala je zastupnica SNSD-a Sanja Vulić.

"Za mene Milorad Dodik ne da je Tito, nego je bog", rekla je Vulić, što je izazvalo zaprepaštenje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je kako je čuo "zanimljive I seksi ideje" o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. On je dao i jednu, pomalo nevjerovatnu konstataciju, da zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imamo reduciran broj turista zbog koronavirusa.


'Dvokorak' Harisa Zahiragića

Kako bi objasnio svoj stav da su prilikom donošenja ovog zakona prekršene pravne procedure na jednoj od sjednica skupštine KS, Zahiragić je upotrijebio terminologiju iz košarke:

"Ukoliko igrač, evo da karikiram, ukoliko igrač postigne koš, a prilikom postizanja koša učini dvokorak, taj koš se ne pika. Isto tako, ukoliko donesete zakon, a prilikom donošenja zakona prekršite vrlo bitne procedure, taj zakon se ne pika", rekao je Zahiragić.

Dobro pamtimo i izjavu Bibije Kerle koja je hitnoj sjednici Skupštine KS tražila ukidanje Kantona Sarajevo.

Zastupnik Suad Kaknjo Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH na jednoj sjednici utonuo je u san. Do tada vjerovatno malo poznat široj bh. javnosti, ali nakon ovog čina, bio je tema o kojoj se pričalo danima. 

Podsjetimo, Kaknjo je zaspao u trenutku kada je nastupila pauza na online sjednici i kada je veliki broj zastupnika bio pri svojim računarima čekajući nastavak sjednice, čitajući amandmane i dodatni materijal za sjednicu.


Novinar: Admir Oručević







2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.