24.9.2021. 12:24
0
Nakon Dodikovog skandaloznog govora o muslimanima i 'odbrani EU': Ako se Miloševiću stalo u kraj, koji je bio tri puta gori i veći, stat' će se i ovome!
Opozicione stranke iz Republike Srpske organizuju 2. oktobra proteste na Trgu Krajine u Banjaluci. Najavio je ovo poslanik u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović koji je pozvao sve one koji žele reći ne "nasilju, gušenju slobode govora, mišljenja i gaženju Ustava" da dođu.

Ovim je ozvaničen datum protesta koji je ranije najavio gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

“Skupa sa poslanicima u Narodnoj skupštini, sa gradonačelnikom Banjaluke, sa liderima SDS, PDP i drugih opozicionih stranaka, postigli smo dogovor da 2. oktobra, organizujemo mirne građanske proteste. Važno je da što veći broj ljudi dođe na ove proteste kako bismo poslali jasnu poruku – ne jednoumlju, ne tiraniji, ne nasilju nad medijima! Pozivam Banjalučane, sve građane Republike Srpske, od Trebinja do Novog grada, da dođu na Trg Krajine”, poručio je Vukanović, piše Srpskainfo.

O satnici protesta, javnost će biti naknadno obaviještena.

U kojoj mjeri su hroz historiju protesti koji su održavani u RS-u, mijenjali političku situaciju u ovom entitetu i kako se ona na kraju odražavala na Federaciju BiH, upitali smo političkog analitičara Esada Bajtala.

"Nikada se ništa nije promijenilo, niti će. Sve je to ista ideologija, bilo je personalnih promjena i svako ko je očekivao nešto od tih ipak samo formalnih promjena, bio je u krivu. Vidimo da tamo funkcioniše samo jedna ideologija, a to je gušenje i destabilizacija državnih institucija i raspad ove zemlje. Svi oni rade na tome, neki sofisticirano, a drugi otvoreno poput Dodika", govori Bajtal.

Smatra da Dodik godinama vrti istu priču, te da informacije koje jučer iznio o muslimanima i njihovim vrijednostima, nisu nista novo od godinama prvog čovjeka RS-a.

"On nije to prvi put rekao, samo je malo obim proširio na Evropu. On je u konstantnom konfliktu, najprije sa samim sobom. Sada pokušava dodvoriti se Orbanu, kako bi uvukao širu međunarodnu zajednicu u ovu vrstu priče, odnosno njegove državne strategije. U tom smislu nije se dogodilo ništa novo. Ako se stalo Miloševiću u kraj, koji je bio tri puta bio veći i gori u tom pravcu, onda će se stati i ovome. O tome će odlučivati međunarodna zajednica, a kada i kako, ostaje pitanje", zaključio je za kraj razgovora Esad Bajtal.


Novinar: Admir Oručević

DodikRS
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.