12.10.2021. 13:40
5
"Definitivno bi odveli BiH u rat da mogu. Bakir nije svjestan Dodikove snage, bolje mu je da pregovara sa njim, nego što daje izjave o rovovima"
Prije dva dana premijer Albanije Edi Rama ocijenio je da je priznanje Kosova kao suverene države nezavisne od Srbije posljednje poglavlje bolne historije raspada Jugoslavije.

On je u intervjuu španskoj televiziji RTE rekao da se u “mirovnom procesu” očekuje da će ponekad biti tenzija, kao što je to bio slučaj na prelazima na Jarinju i Brnjaku. 

U kakvoj poziciji je danas Kosovo i koliko se njegova politička situacija podudara sa onom u BiH, razgovarali smo sa političkim analitičarem Enverom Kazazom.

"Razlika između BiH i Kosova je u samoj strukturi države, u administrativno ustavnoj strukturi, jer Kosovo je centralizovana država, koja je rezultat volje, prije sve SAD. Kosovo je dobilo državnost zahvaljujući vojnoj, političkoj i etičkoj akciji na tom prostoru, nakov Miloševićevih krvavih akcija na tom području. BiH je imala najkrvaviji mogući rat, ali nije ostala kao cjelovita, već podijeljena država i u političkom smislu zemlja nezavršenog rata. BiH je zbog toga država međunarodne zajednice, koja je svojom unutarnjom strukturom, na neki način kažnjena država. Kao što je Kosovo država koju ne priznaje međunarodna zajednica, BiH je unutar sebe, u samoj svojoj strukturi nedovršiva država.  S toga je pozicija BiH znatno teža od pozicija Kosova, koje zahvaljujući svojoj unutarnjoj strukturi ima mogućnost da se suprostavi Srbiji ili bilo kome drugom, ako je to potrebno. BiH zbog unutarnjih politika ne može postići saglasnost niti oko jednog spoljnopolitičkog, a naravno ni unutarpolitičkog pitanja. To je dugoročna sudbina ove dvije zemlje. Nerijetko se RS proglašava jedinom pobjedom u krvavim ratovima 90-ih godina, pa se gubitak Kosova iz velikosrpskih krugova pokušava nadoknaditi secesijom RS-a iz BiH", izjavio je Kazaz na Source.

Kazaz smatra da je Dodik blokirao državu zbog nametnutog zakona Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, koji je prema njegovom mišljenju trebao biti donesen znatno ranije.

"Taj zakon je morao pratiti haške presude, jer ovako je Inzko Dodiku dao u ruke instrument za zaoštravanje secesionističke politike. Međunarodna zajednica pri tome, neadekvatno reaguje na Dodikove izjave i političke poteze. BiH je blokirana država", govori Kazaz i dodaje:

"Bakir Izetbegović nije svjestan količine snage u Dodikovim rukama. To je uglavnom njegova institucionalna i politička moć. Mi smo sa političke, prešli na institucionalnu krizu i tom krizom upravlja jedino Dodik. Izetbegovićeve izjave o ratu i rovovima, pokazuju da on nije sposoban za ozbiljniju diplomatsku akciju. Moglo bi se reći da Izetbegović, Komšić i Džaferović, kao trenutno tri najodgovornije ličnosti, trpe diplomatski poraz na međunarodnoj sceni. To će trajati do onog trenutka dok njih trojica ne shvate da je puno važnije biti na samitu 'Nesvrstanih' u Beogradu, nego slati kvazipatriotske izjave iz Sarajeva. Bakir Izetbegović isto tako mora da shvati da je puno važnije pregovarati sa Dodikom, makar i bez međunarodne zajednice, nego li se uzdati u blage sankcije prema političarima koji otvoreno negiraju Ustavni poredak i Dejtonski sporazum u BiH. Nema efikasnog pristupa, osim sankcija prema političarima koji ovu zemlju vode u najdublju moguću krizu, pri čemu bi je definitivno odveli u rat da imaju bilo kakvu šansu da to učine", zaključio je za kraj razgovora Enver Kazaz.


(Admir Oručević)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.