27.10.2021. 11:04
9
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva iznio svoj prijedlog šta bi trebalo pisati na Kazanima: Ja bih još dodao da su tu ubijeni građani Sarajeva srpske nacionalnosti, samo zato što su bili Srbi...
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) odbila je amandman Naše stranke o sadržaju teksta na spomeniku na Kazanima i ostala pri prvobitnom prijedlogu.

Gradsko vijeće Sarajeva ranije je jednoglasno podržalo prijedlog o gradnji ovog spomenika. Riječ je o prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić koja je po preuzimanju gradonačelničke pozicije poručila da će spomenik biti izgrađen.

Ipak, nastale su nesuglasice glede toga šta bi tekst na spomeniku trebao sadržavati, tj. da li bi se na njemu trebalo stajati ko je počinio zločin.

Prijedlogu se usprotivila Naša stranka. Oni smatraju da se na spomeniku treba prvo navesti događaj, pa počinilac, a na kraju izraz tuge i žaljenja.

Prijedlog Naše stranke za tekst na spomeniku je:

- Na ovom mjestu su, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tokom 1992 i 1993 ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade.

U nastavku bi bila ispisana imena žrtava uz napomenu da broj žrtava nije konačan i rečenicu "Uz izraze tuge, poštovanja i vječnog sjećanja spomenik podiže Grad Sarajevo 2021. godine.

Iz SDP-a su ranije poručili kako najoštrije osuđuju svaki pokušaj pripisavanja ovih zlodjela Republici Bosni i Hercegovini, Armiji RBiH ili kompletnoj Desetoj brdskoj brigadi, a sličnog je stava bio i NiP, prenio je Avaz.

S tim u vezi, najizvjesnije je da će se na spomeniku na Kazanima naći tekst koji je i prvobitno bio predložen.

- Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana:

Bošković (Spasoje) Nevenka, 1933 - 1992., Bošković (Simo) Marko, 1929 - 1992., Ćeranić (Mihajlo) Dragomir, 1943 - 1992., Drašković (Branko) Mileva, 1936 . 1993., Frankić-Brkljač (Vinko) Ranko, 1952 - 1993., Jovanović (Vojo) Duško, 1954 - 1993., Komljenac (Ilija) Marina, 1926 - 1993., Lavriv (Mihaila) Ana, 1942 - 1993., Lavriv (Stefan) Vasilj, 1933 - 1993., Lemez (Neđo) Novka, 1950 - 1992., Nikolić (Nikola) Ergin, 1966 - 1993., Radosavljević (Boro) Branislav, 1952 - 1993., Šteta (Lutvo) Ago, 1942 - 1994., Vučurović (Dobrivoje) Zoran, 1952 - 1992. i Žuža (Jefto) Stojan, 1933 - 1992.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Svoj komentar na odluku gradonačelnice Karić, za naš portal danas je dao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić.

"Želim da pohvalim odluku gradnonačelnice i gradskog vijeća da postave spomenik koji obilježava mjesto stradanja građana srpske nacionalnosti Sarajeva. Svaka čast na hrabrosti od odluci. Međutim, ono što želim da kritikujem, jeste nedosljednost, odnosno upravo taj amandman koji je predložila naša stranka. Ja bih dodao još jedan dio na kojem bi pisalo: 'Građani i građanke Sarajeva srpske nacionalnosti koji su na ovom mjestu ubijeni, samo zato što su bili Srbi' i tad bi bilo sve jasno kao dan zašto su ti ljudi ubijeni, na koji način i zašto su tu dovođeni. Onda bi se mogla skinuti kapa i reći svaka čast gradonačelnici i Gradskom vijeću. Ovako samo polovično svaka čast, ponavljam, na ovoj odluci da obilježe mjesto stradanja, samo su taj teret istine morali iznijeti do kraja" rekao je je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić za naš portal i dodao da se  treba obilježiti svako mjesto stradanja civila na sve tri strane, pa i kada su u pitanju vojnici koji su izgubili živote, jer je to put ka suočavanju sa istinom.


(Admir Oručević)

 
9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.