29.10.2021. 20:35
1
Pitali smo Rusku i Kinesku ambasadu u BiH, da li su Rusija i Kina Dodikovi 'prijatelji' koje bi pozvao u pomoć?!
Shodno sve većem broju medijskih natpisa u kojima se izjave političkih funkcionera tumače kao prizivanje na rat u BiH, a među kojima prednjače izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u jednoj izjavi kazao da 'Ako na teritoriji RS-a interveniše NATO, zvat ćemo prijatelje da nas zaštite', poslali smo upite na adrese Ruske i Kineske ambasade u BiH.

Ono što nas je zanimalo da li Dodik upravo aludira na Rusiju i Kinu kada po medijima spominje pomoć 'prijatelja' , tačnije koga Dodik smatra prijateljem manjeg bh. entiteta. Odgovor na naš upit stigao je samo od Kineske ambasade, dok odgovor na ista pitanja, još uvijek nismo dobili ambasade Rusije u BiH.

Pitanja koja smo ovom prilikom poslali ambasadi Kine poslali su sljedeća:

1. Kakav je stav Kine, odnosno Kineske  ambasade u BiH, po pitanju političkih tenzija kojima svjedočimo proteklih mjeseci?

2. Da li je Kina 'prijatelj RS-a', kako je to u svojoj izjavi naveo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, od koje on očekuje pomoć ukoliko NATO izvrši eventualne intervencije na području RS-a?

Dobili smo sljedeći odgovor:

"Kina dosljedno poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Pridržavajući se pricinpa nemiješanja u unutrašnje poslove drugih zemalja, Kina podržava sve strane u Bosni i Hercegovini da se dogovore o zajedničkom rješenju dijalogom i međusobnim konsultacijama. Također, Kina poziva druge zemlje u međunarodnoj zajednici da se pridržavaju pravednog i izbalansiranog pristupa po pitanju Bosne i Hercegovine, dobro saslušaju mišljenja svih strana u ovoj zemlji, te igraju konstruktivnu ulogu u promociji njenog mira, stabilnosti i prosperiteta.

Kina je dobar prijatelj svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, stoji u odgovoru.



Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.