31.1.2022. 14:30
3
Vrši li se u BiH neviđen monopol sa cijenama goriva: Svaka dva do tri dana cijene skaču od 5 do 10 feninga, ko snosi odgovornost?
Svakim danom svjedočimo povećanju cijena goriva na benzinskim pumpama. Stiče se dojam da svaka dva do tri dana cijene skaču od 5 do 10 feninga po litru. Trenutno je nekoliko razloga koji prate trend povećanja cijena nafte i naftnih derivata.

- U ovom trenutku postoje opravdani razlozi koji se vežu za ukrajinsku krizu. Ne znamo šta će se desiti, jer postoji apsolutna neizvjesnost šta će se desiti na globalnom tržištu, a to se posebno odnosi na energente, naftu i naftne derivate. Kada govorimo o domaćem tržištu nafte i naftnih derivata, imamo dva problema. Prvi je da postoji monopolistička konkurencija velikih naftnih distributera, zatim činjenica da država ima značajno učešće u okviru oporezivanja fiskalnog tereta kroz akciznu politiku nafte i naftnih derivata. Interesantna stvar kod nas je da u kratkom roku ne dolazi do pada cijena nafte. To građani mogu posvjedočiti na lokalnim benzinskim pumpama, gdje imate izuzetan skok ako postoje opravdani razlozi, a s druge strane ukoliko dođe do naglog pada cijena nafte na globalnom tržištu, maloprodavci kod nas ne prate taj trend u smislu da koriguju cijene prema dole, izjavio je za naš portal ekonosmki analitičar Admir Čavalić.

Kada točite gorivo prema riječima našeg sagovornika, tri su stvari koje utjeću na cijene:

 - globalni tokovi, 
 - uvoznici, veledistributeri ili veletrgovci
 - učešće države

U priloženom videu pogledajte koliko se cijene goriva trenutno razlikuju u KS i entitetu RS.


Novinar: Admir Oručević
Sniamtelj i montažer: Kenan Ćemo

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.