4.3.2022. 7:56
0
Provjerili smo cijene goriva jutros u Sarajevu u 7 sati: Da li je došlo do poskupljenja, ide li gorivo na 4 marke
Hifa Oil (Hrasnica)
Gazprom(Stup)
Hifa(Stup)
Hifaplus(Ilidža)
Petrol
Ova godina već je obilježena rastom cijene energenata. Ovaj rast se dešava gotovo svake sedmice tako da je teško običnom građaninu sagledati koliko ova poskupljenja iznose u odnosu na 2021. godinu, navodi Almir Bečarević, stručnjak za gas.

On je napravio uporednu analizu cijena naftnih derivata pa je za primjer uzeo cijenu super 95 čija je cijena na kraju 2021. godine iznosila 2,35 KM za litar. Danas cijena supera 95 iznosi 2,86 KM za litar.

"Ovo znači povećanje za cca 22%. Cijena supera će u narednim danima ići i preko 2,90 KM tako da će povećanje ukupno iznositi cca 24%. Cijena bi se ovdje trebala zaustaviti i dalje korekcje se mogu očekivati samo ako nafta skoči na preko 120 USD za barel. Ostale cijene derivata imaju sličan rast i procenat rasta je približan", navodi Bečarević. 

Kada je riječ o cijeni prirodnog gasa, u 2021. godini iznosila je 0,66 feninga za kubik gasa. Cijena prirodnog gasa danas iznosi 0,87 feninga za kubik gasa. 

"Ovo znači povećanje za cca 32%. Cijena prirodnog gasa će već od aprila biti veća i iznosti će oko 0,95 feninga za kubik gasa tako da će povećanje iznositi cca 45%. Ovdje nije kraj povećanju cijene gasa i ista bi se trebala završiti na povećanju u rasponu od 60%-100% u odnosu na 2021. godinu. Ovdje treba napomenuti da Vlada KS subvencionira dio cijene tako da se povećanje od 32% još u potpunosti ne osjeti na računima građana niti računima Toplana Sarajevo. Ako bi neko želio da subvencionira cijenu gasa od aprila i u narednih godinu dana to bi bilo potrebno za cijenu FBiH preko 70 mil. KM, a za KS oko 50 mil. KM. Za narednu sezonu grijanja cijena gasa će biti u rasponu od 1 KM do 1,3 KM, a sve u zavisnosti od budućeg ugovora sa Gazpromom i pod pretpostavkom da cijena barela neće ići ispod 95 USD", navodi Bečarević.

Cijena centralnog grijanja od mjeseca februara povećana je za 10 posto. KS subvencionira dio cijene gasa tako da bez te subvencije povećanje bi iznosilo cca 20%.

"Kada znamo da će cijena gasa rasti to je očekivati da cijena centralnog grijanja imatI dalji rast i da bi ista trebala završiti na povećanju od oko cca 30%-40%. Ovo povećanje podrazumijeva cijenu gasa preko 1 KM za kubik što je realno očekivati u drugoj polovini godine". 

Cijena električne energije je povećana za 20 posto prema industrijskim potrošačima, ali još uvijek nije došlo do korekcije računa za domaćinstva.  

Cijene ogrijevnog drveta, uglja i peleta su povećane u rasponu od 10% do 35% tako da su pratile rast ostalih energenata. 

Ovdje treba napomenuti da je ovo presjek stanja od kraja 2021. godine, a kada bi uzeli npr. cijenu supera 95 koja je bila početkom 2021. godine tada bi smo konstatovali sljedeće:

Na početku 2021. godine cijena supera 95 iznosila je 1,86 KM za litar. Danas cijena supera 95 iznosi 2,86 KM za litar što je povećanje za 54%. Cijena barela je bila nešto preko 60 USD, a danas je cca 110 USD. 

"Neke cijene će imati dalji svoj rast. Cijena gasa kao i nafte imaju svoj najveći rast, a gas posebno bilježi svoj drastičan rast nakon prelaska na Turski tok", zaključio je Bečarević. 

 

Neviđena panika

Nakon informacije koju je objavio BHRT da će cijene goriva od danas skočiti čak na 4 marke, zavladala je neviđena panika među građanima Sarajeva. Sarajevske pumpe bile su krcate automobilima zbog kako će se na kraju ispostaviti lažne informacije koja je uznemirila građane. Ipak treba konstatovati da će cijene goriva i dalje vjerovatno rasti u narednim danima.



Novinar: Admir Oručević
Foto: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.