8.4.2022. 12:52
0
Ponovo 'zveckaju' naslovima u komšiluku, kako pišu srbijanski tabloidi: NATO jača odbranu Sarajeva, Bosni prijeti ruska agresija!
Odluka da Srbija glasa za isključenje Rusije iz Savjeta u skupštini Ujedinjenih nacija, dočekana je ,kao što se i pretpostavljalo, 'na nož' od strane opozicionih stranaka u ovoj zemlji.
Predsjednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević kazao je  ovo pokazatelj da predsjdenik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja „izdajničku politiku“.

Đorđević je u pisanoj izjavi naveo da je Rusija glavni zaštitnik Srbije u UN, ne samo kao garant Rezolucije 1244, koja održava Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, već je to bila „i onda kada su neke zapadne zemlje žellele da srpski narod zauvek označe kao genocidan“.

Dveri su u saopštenju navele da će posle glasanja Srbija dospjeti na listu neprijateljskih država Rusije.

"Sprema se i izdaja narodne volje unutar Srbije i ulazak u vlast sa antiruskim i antisrpskim snagama. Obećavamo ruskom narodu da ćemo prvog dana po dolasku na vlast poništiti sve Vučićeve sramne odluke uperene protiv Rusije i vratiti Srbiji čast i dostojanstvo“, navele su Dveri.

I dok ga kritikuje opozicija, predsjeednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je Radio televiziji Srbije gdje je govorio o svim aktuelnim temama. Posebno se osvrnuo na telefosnki razgovor sa predjsednikom Rusije.

Rekao je da Srbija mora sjediti na dva stolca jer je pritišću sa svih strana i da su Rusi njihovi tradicionalni prijatelji.

Napomenuo je da je primarna odluka Srbije bila suzdržanost, ali u tom slučaju bi, kaže Vučić, doživjeli veliki pritisak s obje strane. Dodao je kako je EU odluku o uvozu nafte odgodio do 18 sati kako bi se vidio stav Srbije na sjednici Opće skupštine UN-a, koja je počela u 16 sati i na kojoj je izglasana suspenzija Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

"Ne mogu mene ucjenjivati, ali ucjenjuju državu", kazao je Vučić, koji je više puta ponovio da je Srbija jedina zemlja u Europi koja Rusiji nije uvela nikakve mjere ni sankcije, nije zamrznuta nijedna ruska tvrtka niti je na bilo koji način sankcionirala obitelji ruskih državnika, kao ni Putinove kćeri. Pohvalio se i da je razgovarao s Putinom, koji mu je govorio o ruskom viđenju rata u Ukrajini. Suglasan je s Putinom, ističe Vučić, u tome da ne može prihvatiti etikete koje mu se lijepe, pogotovo kad se o njemu govori kao o Hitleru.

"On nije ni histeričan ni lud, vrlo je stabilan i vrlo smo lijepo razgovarali. Govorio je o Ukrajini, o Buči, kazao je da sve ide po planovima. Postigli smo značajan dio suglasnosti", kazao je Vučić u intervjuu za RTS, dodajući da su razgovarali i o plinu i nafti.

"Putin je rekao kako je njegov odnos prema srpskom narodu poseban i na tome mu zahvaljujem", pohvalio se Vučić te istaknuo da "ne može shvatiti koliki je bezobrazluk onih koji prijete ovoj zemlji, a suština je da oni žele slomiti slobodarski duh Srbije i sposobnost samostalnog odlučivanja".

Šehić: Balkanski fašisti se ne odriču Putina, sanjaju nestanak BiH

Putinov napad na Ukrajinu, brutalnost i zločini koji čine njegove falange, podstakli su bujanje evropske desnice i mokre snove o mijenjanju granica i stvaranju velikih država, navodi u osvrtu na Twitteru bh. književnik i novinar Faruk Šehić.

"Neki desničari se 'odriču' Putina, dok balkanski fašisti ne. Oni sanjaju zločine i nestanak BiH, Crne Gore, te Sjeverne Makedonije", ističe Šehić.

Dodaje da je pardoksalno biti poljski desničar i voljiti Putina.

"Jer, sutra će ih isti on progutati i izbrisati s lica zemlje. ali razumijem fascinaciju evropskih desničara ovim zlikovcem. Putin je ono što evropski desničari žele biti, diktatori i ubice bez grižnje savjesti", poručio je Šehić..

Srbijanski mediji: 'Bosni prijeti ruska agresija, NATO jača odbranu Sarajeva!'

Pod naslovom Bosni prijeti ruska agresija, NATO jača odbranu Sarajeva!, portal Srbija danas prenosi da će NATO će proširiti podršku Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini. Ovo se graniči sa naslovima sa početka ruske agresije na Ukrajinu, kada je većina medija u Srbiji prenijela informaciju da su Ukrajinci napali Ruse, ili da će 'Putin pripojiti Srbiju sa Rusijom'...

Inače, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica i partnera alijanse u Briselu, je rekao da će NATO zaista produžiti podršku Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini.

- Ministri su se takođe složili da pojačaju praktičnu podršku drugim partnerima kojima preti ruska agresija, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, kako bi pomogli u izgradnji njihove otpornosti - rekao je Stoltenberg.

- Što se tiče Gruzije, mogli bismo da povećamo našu podršku kroz značajan paket NATO-Gruzija, uključujući oblasti kao što su svest o situaciji, bezbednost komunikacija i sajber bezbjednost, objasnio je on.


(Admir O.)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.