11.4.2022. 13:05
5
Cijene u BiH, može li skuplje i kako preživjeti: Ulje skočilo preko 7, a suho meso na 51 marku
Začarani krug poskupljenja u BiH i dalje raste, a kako se razvija situacija na globalnom području, teško je da će doći do poboljšanja stanja na tom polju.

Začarani krug poskupljenja u BiH i dalje raste, a kako se razvija situacija na globalnom tržištu, teško je da će doći do poboljšanja stanja na tom polju.

Prema prognozama do kraja godine očekuje se poskupljenje različitih namirnica, a američko ministarstvo poljoprivrede u svojoj prognozi navelo je o kojim je namirnicama riječ.

Masti i ulja – Očekuje se da bi masti i ulja mogli biti skuplji za 6 do 7%.

Svježe voće – Očekuje se poskupljenje od 5 do 6%.

Svježe povrće – Očekuje se poskupljenje od 1 do 2%.

Prerađeno voće i povrće – Očekuje se poskupljenje od 4.5 do 5.5%.

Šećer i slatkiši – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4%.

Žitarice i pekarski proizvodi – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4%.

Bezalkoholna pića – Očekuje se poskupljenje od 3.5 do 4.5%.

Kada je riječ o BiH, postavlja se pitanje da li će se više ikada određene namirnice vratiti na stare cijene. Tu prije svega mislimo ulje i brašno. Kako je u izjavi za naš portal rekao ekonomski analitičar Admir Čavalić, nekoliko faktora trenutno utjeće na rapidan rast cijena.


"Ne možemo govoriti samo o jednom faktoru niti možemo na pamet govoriti da li je nešto opravdano ili nije. Glavno faktor je inflacija koja je aktualena od polovine prošle godine, zatim energetska i ukrajinska kriza. To su ključni globalni faktori koji su redefinisali globalne lance snadbjevanja i direktno utjecala na našu zemlju..Tu su svakako i faktori tzv 'panične kupovine', što su iskoristili određeni trgovci i proizvođači, pa sada vidimo da se polako spuštaju cijene određenih proizvoda. ta poskupljenja će nastaviti u narednom periodu, ali će doći do stabilizacije, kada potražnja više ne prati ponudu. To se najbolje vidi u našim marketima gdje su rafe i police ponovo popunjene. 

Ako posmatramo cijene naftnih derivata, naši građani su navikli na  njihov porast, a  nakon izglednog vremena, i pad istih. To se očekuje i sa svim proizvodima i uslugama.S ada nema pretpostavki kada će se to desiti, ali to se očekuje sa stabilizacijom globalnih tržišnih usluga"
, izajvio je za naš portal Admir Čavalić.

Koliko god bili spremni na stalna poskupljenja, ako je to uopće moguće, ona nas ipak često zateknu. Tako i ovi prizori iz jedne sarajevske trgovine djeluju gotovo nestvarno, ali nažalost – cijena je vrlo stvarna!

To da da su cijene osnovnih životnih namirnica u proteklom periodu skočile u nebo, a da će skakati i dalje, više i nije vijest. Građani se dovijaju kako znaju i umiju, ozbiljan matematički zadatak je postao izračunati kako preživjeti mjesec. Dojavljuju jedni drugima gdje je pet feninga jeftinije ulje, puter, brašno, a vlast nam iz dana u dan priča kako smo razmaženi i kako samo treba kupovati i trošiti (jesti) manje – i sve će biti uredu!

Međutim, koliko god bili spremni na stalna poskupljenja, ako je to uopće moguće, ona nas ipak često zateknu. Tako i ovi prizori iz jedne sarajevske trgovine djeluju gotovo nestvarno, ali nažalost – cijena je vrlo stvarna!

Fotografiju je na svom Twitter profilu objavila novinarka Senka Kurt, uz kratak komentar:
 
– Suho 51 KM. Ako je lakše, skoro 26 eura. Dobrodošli u bolja vremena…





(Admir O.)
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.