14.4.2022. 11:29
2
"Predsjednik Dodik je prva ličnost RS-a i on se nikada ne povlači. Mislim da je njegova bezbjednost odavno ugrožena"
Odluka koju je prije dva dana donio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a tiče se ponišatavanja Zakona o nepokretnoj imovini, uzburkala je strasti, pogotovo među političkim predstavnicima iz manjeg bh. entiteta.

Schmidt je u svom izlaganju  naglasio da jedino država može raspolagati državnom imovinom, odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom.

"Odluke koje Schmidt povlači produbljuju političke krize u BiH. Ova odluka je u nizu takvih poteza koji nema uporište u pravnom sistemu niti RS-a. niti BiH, ali ni u međunarodnom pravu. Ne postoji zemlja u kojoj neko tek tako može da suspenduje i poništava zakone. Ukoliko se takve odluke donose jednostrano, one neće donijeti ništa dobro", rekao je u svojoj izjavi za Source, gradonačelnik Sarajeva Ljubiša Ćosić.

"Bio bih sretan da na ove odluke nije imao utjecaj nijedan politički akter iz BiH. Za nas ove odluke neprimjenjive, nećemo ih se pridržavati i odnosit ćemo se prema njima kao da nisu ni donesene, rekao je Ćosić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopćilo je da postoji mogućnost da je ugrožena sigurnost Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njegove porodice. Kako su naveli iz MUP-a RS, tu informaciju su dobili od partmerskih službi naglašavajući da je Dodikovu i sigurnost njegove porodice ugrožavaju određene grupacije te da je, shodno tome, obezbjeđemnje podignuto na najviši nivo.

"Predsjednik Dodik je prva ličnost u RS-u koja jasno iznosi svoje stavove i koji se nikada ne povlači, koji nerijetko nailaze na neodobravanje kod Međunarodne zajednice i kod političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata. Poznavajući situaciju, mislim da ima razloga za zabrinutost za bezbjednost Milorada Dodika. Njegovi politički stavovi odražavaju volju većine naroda u RS-u. Ako postoji bezbjedonostna procjena MUP-a RS, onda vjerovatno postoji i bojazan za to. Lično mislim da je njegova bezbjednost odavno ugrožena, jer se njegovi stavovi ne dopadaju mnogima", izjavio je u razgovoru za Source gradnačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.


(Admir O.)


RSDodik
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.