3.7.2022. 10:20
0
Želite danas pobjeći od vrućine, ovo je rješenje za vas: Na ovom mjestu nema vrućine, ali vam 'prijete' druge neugodnosti
Za dijelove BiH za danas i sutra izdato je narandžasto upozorenje zbog visoke dnevne temperature vazduha i vrijednosti UV indeksa.

Upozorenje se izdaje za period od 12.00 do 17.00 časova, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevna temperatura vazduha biće od 33 do 39, lokalno do 40 stepeni Celzijusovih. 

U Sarajevu, Bugojnu i Livnu juni 2022. godine je najtopliji, a na ostalim stanicama je drugi najtopliji juni od početka službenih mjerenja

Juni 2022. godine obilježila je iznadprosječna toplina koja je bila naročito izražena u posljednjoj dekadi mjeseca, kada su prosječna odstupanja imala vrijednosti od 3,6 stepeni Celzijusa u Mostaru do 6,3 u Sarajevu.

Srednje minimalne temperature zraka u junu 2022. godine bile su na svim posmatranim stanicama znatno iznad prosjeka. Navedene temperature varirale su između 9,3 stepeni Celzijusa na Bjelašnici i 21,9 u Neumu. Odstupanja srednjih mjesečnih minimalnih temperatura zraka u odnosu na referentni niz (1991-2020.) bila su od 1,8 stepeni u Tuzli do 3,1 na Bjelašnici. Minimalne temperature zraka kretale su se od 3,7 stepeni (15. juna) na Bjelašnici do 16,9 stepeni (15. juna) u Neumu. Tokom mjeseca najveći broj tropskih noći zabilježen je u Mostaru (21), Gradačcu (šest) te Sarajevu, Zenici i Sanskom Mostu (jedna)", navedeno je iz FHMZBiH.

Srednje maksimalne temperature zraka bile su između 14,5 stepeni Celzijusa na Bjelašnici i 33,6 u Mostaru sa prosječnim odstupanjima u rasponu od 2,4 stepena u Tuzli do četiri stepena u Livnu. Apsolutne maksimalne temperature zraka kretale su se između 22,1 stepen (29. juni) na Bjelašnici i 41 stepen (28. juni) u Mostaru.

Naša ekipa ovog vikenda je u potrazi sa svježijim temperaturnim prilikama, spas pokušala pronaći na vrhu Jahorine.

Uvjerili smo se da je Jarhorina proteklih godina doživjela pravi infrastrukturni 'procvat', a na vrhu ove olimpijske ljepotice osjetili smo pravo osvježenje.

Jedini problem koji smo susreli je veliki broj insekata, pčela, osa, koje na neki način mogu pokvariti užitak koji ćete sigurno doživjeti na samom vrhu,  ali čije je prisustvo ipak logično, jer se radi o potpuno prirodnom ambijentu.

U priloženom videu pogledajte šta je sve zabilježila naša kamera.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.