20.7.2022. 18:14
1
Kazne do 250 maraka, ali šta ćemo sa djecom koja voze romobile: Pogledajte kako danas Sarajlije upravljaju sa romobilima
"Zakonom o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo je između ostalog propisano da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prijevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, čini prekršaj iz člana 37. stav 5 navedenog Zakona te joj se može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM”, naveli su iz MUP- KS.

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

"Što se tiče romobila odnosno električnih balansirajućih prevoznih sredstava, dozvoljeno je da se kreću biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a na dijelu gdje nema tih staza i traka mogu koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra uz desnu ivicu kolovoza. Nije dozvoljeno kretanje trotoarom ovim sredstvima", istakao portparol MUP-a KS, Mirza Hadžiabdić.

Ostaje nejasno kako će se nove zakonske odredbe odraziti u konačnici na stanje u saobraćaju, kao i kako pripadnici policije namjeravaju izaći na kraj sa maloljetnim osobama i djecom koja koriste romobile.

Podsjetimo, zbog povećanja cijena goriva, mnogi građani odlučili su se da motorizovana vozila zamijene onim električnim u vidu romoblila. Međutim, da li su  pojedinci i u ovome vidjeli način da dodatno napune budžet KS, preko kazni koje će naplaćivati građanima?!

Izašli smo danas na ulice Sarajeva i provjerili koliko se vozači romobila i bicikala pridržavaju novih zakonskih mjera.

 


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.