3.10.2022. 11:54
14
Oglasio se Muderris nakon poraza Bakira: Ja se ne stidim svoje stranke, svoga predsjednika i svoga glasa, glavu gore i odmah među Bošnjake i druge patriote
Nakon što je Bakir Izetbegović predsjednik SDA izgubio od kandidata ujedinjene opozicije dr. Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva BiH, oglasio se Nezim Halilović Mudderis i poručio da se ne stidi svoga glasa, da se digne glava jer dolaze općinski izbori.

Poznato je da je Muderris prisustvovao većini predizbornih skupova koje je SDA održala širom BiH.

Nakon poraza Bakira Izetbegovića napisao je sljedeće riječi.

Šta možemo očekivati od Bakira izetbegovića, te kakva mu se politička sudbina predviđa nakon poraza od Denisa Bećirovića? Politički analitičar i sociolog Esad Bajtal kaže da u organizovanim društvima poput BiH, ne možemo znati da personalne smjene vode i političkim promjenama.

"Da li promjene slijede smjene, to je ključno pitanje. Ako se to ne dogodi, nije važno ko provodi i ko zadržava ono što je već bilo. Kakva će njegova sudbina biti, to nikad se ne zna. To se ne zove sudbinom, politika je igra i profesija i u političkom procesu uvijek imate gubitnike i pobjednike. Treba da  postoji dobar običaj, koji ima svoju moralnu težinu da se gubitnik zahvali, čestita pobjedniku i da se na kraju povuče. Međutim u društvima ovakve vrste, nečiji poraz se doživljava kao prava drama, i onda se sve čini da se on ublaži, verbalno ili na neki drugi način, da se prije toga svim mogućim sredstvima on izbjegne, te da se ako je već gotovo sve, poraz pravda i opet prikaže kao pobjeda. Bilo bi demokratski da se onaj ko izgubi , čestitia i povuče i da svoj život nastavi na nekom drugom mjestu,, govori Bajtal.

Na pitanje koga očekuje kao pobjednika za tećeg člana Predsjedništva BiH između Željka Komšića i Borjane Krišto, Bajtal Kaže:

"Vjerujem da je takva ukupna atmosfera da će Željko Komšić biti taj koji će na kraju svoje mjesto naći Predsjedništvu BiH. Ukupna psihoza u društvu je takva, ljud naprosto žele nešto što će garantovati mogućnost djelovanja u pravcu stabiliziranja sistema, čuvanja onoga što Komšić zagovara, a to je taj građanski sistem, za koji se bori građanska država. Iskustvo sa etno politikama, bez obzira pod kojim imenom žive, jeste nešto što porađa očekivanja te vrste, da Komšića vidimo u Predsjedništvu", kazao je za naš portal Esad Bajtal, politički analitičar.

 

(Admir O.)

 
14
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.