5.12.2022. 16:40
7
Da li je BHRT posljednja rupa na svirali: "Dok je RTRS notorno pod političkom kontrolom SNSD-a, a FTV megafon SDA, BHRT je jedina okrenuta kompletnoj publici!"
U martu ove godine održani su veliki protesti uposlenika BHRT-a, nakon što je objelodanjeno da će zbog teške finasijske sitaucije, javni servis možda morati zauvijek ugasiti svoj signal.

To se na svu sreću nije dogodilo. Danas na BHRT-u možemo gledati utakmice Svjetskog prvenstva, ali da li je to dovoljno da se zadovolje ukusi građana, te da li je BHRT, kao javni servis, uspio sačuvati i ostati dosljedan svojoj svrsi, a to je da bude u službi građana, a ne politike.

O ovim pitanjima smo danas razgovarali sa Borom Kontićem, dugogodišnjim novinarom i direktorom Mediacentra Sarajevo.

Iz BHRT-a pojasnili zašto se se pojedini susreti SP-a emituju sa 15 minuta zakašnjenja

 - S ciljem objektivnog informiranja javnosti, a nakon objavljenih poluistinitih i pretencioznih informacija na pojedinim portalima i medijima oko prijenosa utakmica SP KATAR 2022 na BHRT-u, osjećamo obavezu da pojasnimo zbog čega se BHRT odlučio da četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala, ne prikazuje u noćnim terminima, nego odložno sa 15 minuta zakašnjenja od početka utakmica, prenosi Faktor.

BHRT neće prenositi šest utakmica nokaut faze Mundijala

Još jednom napominjemo da BHRT, ekskluzivni vlasnik prava SP KATAR 2022, ima obavezu po Ugovoru emitirati samo 46 utakmica na svom programu i da je, u skladu sa pravilima sublicenciranja EBU-a i FIFA-e, sublicencirao prava za emitiranje 18 utakmica BH Telecomu d.d., kao što su to učinile i mnoge druge televizijske kuće u svijetu (ARD/ZDF, RT Srbije, RTVSLO, Češka TV, RTPortugal, ORF, BNT Bugarska, itd.

Naime, troškovi otkupa prava, odnosno emitiranja utakmica SP u fudbalu su višemilionski i BHRT, uz već svima poznatu finansijsku situaciju, ovaj događaj nije mogao samostalno finansirati pa je sa BH Telecomom ušao u partnerski odnos i sublicencirao prava koja mu Ugovor sa EBU-om i FIFA-om dozvoljava.

U skladu sa tim, BH Telecom je dobio prava ekskluzivnog emitiranja utakmica na svojim platformama, pa gledatelji BHRT-a četiri utakmice iz osmine finala gledaju, a dvije utakmice četvrtfinala gledat će sa 15 minuta zakašnjenja da bi se ispoštovao ekskluzivitet koji za ove utakmice ima BH Telecom.

Uz razumijevanje i podršku BH Telecoma da se utakmice mogu emitirati na ovaj način, udovoljeno je i gledateljima BHRT-a jer utakmice gledaju s odgodom od samo 15 minuta, a ne u snimku u noćnim satima istog dana kako je to uobičajena praksa u ovakvim situacijama.

S obzirom na to da se SP Katar 2022 približava kraju, najavljujemo da će utakmice polufinala, utakmice za treće mjesto kao i finale SP Katar 2022 BHRT direktno prenositi na svojim programima.

Koristimo priliku da još jednom zahvalimo svim vjernim platišama RTV takse koji su omogućili svima u Bosni i Hercegovini da mogu gledati i pratiti utakmice SP Katar 2022 na BHRT-u - pojasnili su za sa javnog servisa BHRT-a.

Napomenimo da smo izjavu pokušali dobiti i od direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, ali nas je on u telefonskom razgovoru uputio na službu odnosa sa javnošću ovog javnog servisa. Tako da pitanja koja smo njemu namjeravali postaviti, nisu dobila svoje odgovore.


Cijeli razgovor sa Borom Kontićem možete posušati u priloženom videu.


Novinar: Admir Oručević

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.